HVG: Szélsőjobbos irodalomtörténész hazafiasítaná a Nemzeti alaptantervet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A HVG értesülései szerint Takaró Mihály irodalomtörténész felel a Nemzeti alaptanterv humán tárgyainak hazafias szemléletéért. A lap arról ír, hogy Takaró egy ideig az Oktatási Hivatal külsős munkatársa volt, ma viszont már 1.2 millió forintért közvetlenül az EMMI-nek segít szakértőként. A minisztériumnál nem árulták el, hogy pontosan mibe szakért bele Takaró, akiről érdemes ezt a 2014-es cikkünket elolvasni, kiderül belőle, hogy mi gondol Kertész Imréről (ő magyar?) Spiró Györgyről (ő ember?) meg, egyáltalán, a világ dolgairól. Takarót nem rég tüntette ki Kásler Miklós miniszter.

UPDATE 20:31

A HVG szerdán délután a következőkkel frissítette a cikkét:

„Szerda délután így nem is az Emmiből, hanem külső forrásból hívták fel rá a figyelmünket, hogy a szerződéslistájában olvasható Takaró Mihály Károly nem a Horthy-rajongó irodalomtörténész, hanem egy harmadik utónevet is viselő Takaró Mihály Károly nevű teológus lehet.

A tévedésért elnézést kérünk, ugyanakkor mentségünkre szóljon, hogy egy nem túl gyakori névről van szó, miközben kollégánknak több, egymástól független forrásból származó értesülései voltak az irodalomtörténész Takaró Mihály megbízásáról, akinek ráadásul a megbízása időtartama is egybeesik a NAT átdolgozásával.

Utóbbit – vagyis a Horthyért és antiszemita írókért rajongó Takaró Mihály részvételét a folyamatban – az Emmi egyébként nem is cáfolta, csupán azt, hogy az irodalomtörténésznek nincs szerződése a tárcával. Vagyis Takarót eszerint nem közvetlenül az Emmi, hanem egy másik állami szerv bízta meg a feladattal.

A tévedésünk egyben az utóbbi évek rendkívül súlyos problémájára is rávilágít: mára lassan ritkaságnak számít, ha egy minisztérium vagy egyéb állami szerv válaszolt egy-egy megkeresésre, pedig ezek híján nemcsak a munkájukat és a közpénzek elköltését nem tudjuk hatékonyan ellenőrizni, de esetleges hibákat, félreértéseket sem tudjuk (időben) kiszűrni. A TASZ nemrégiben a nem kormánypárti szerkesztőségek újságírói körében végzett kutatást arról, hogyan akadályozzák a minisztériumok az újságírók munkáját, és lesújtó eredményre jutott. A pontos eredményeket ősszel publikálják.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.