Németh Szilárd szerint a "márciusi ifjak üzenete, hogy összefogással lehetünk sikeresek a birodalmi érdekekkel szemben Közép-Európában"

politika
2019 július 03., 12:50
comments 135

Nyitóbeszédet mondott, majd díjakat adott át a Vasvári Pál halálának 170. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten. Németh Szilárd kijelentette:

"Vasvári Pál élete és munkássága azt üzeni korunk számára, hogy csak akkor lehetünk sikeresek Közép-Európában, ha együttműködünk a birodalmi érdekekkel szemben."

Amire példa szerinte, hogy "a közép-európai összefogás legújabb eredményének nevezte, hogy a visegrádi négyek sikeresen átvitték a polgárok akaratát az uniós vezetők kiválasztása során, sikeresen léptek fel a birodalmi érdekekkel szemben." Németh ezután felhívta a figyelmet, hogy bár 170 év telt el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc óta, még számos tény vár feltárásra, ezek egyike a márciusi ifjak tevékenysége. 

A kommunista történetírásban Petőfin kívül a többi márciusi ifjúnak, mintegy harminc forradalmárnak még csak epizódszerep sem jutott, holott mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy "1848 a csodák éve legyen",

mondta. A konferencián átadták a Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári-díjait:

  • Kovács Vilmos ezredesnek, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának,
  • ill. Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, a két erdélyi magyarnak, akiket terrorcselekmény előkészülete miatt öt évre ítéltek a román hatóságok. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.