Megtilthatják a trafikoknak az éjszakai italárusítást

POLITIKA
2019 július 04., 16:21
comments 168
photo_camera A Királyhágó téri, festékszóróval összefirkált két Nemzeti Dohánybolt egyike Fotó: MTI Fotó: Marjai János

A napi.hu ír arról, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökön Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossal az oldalán törvénymódosító javaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben az önkormányzati képviselő-testületek felfüggeszthessék az italárusítást a közigazgatási területükön található dohányboltokban. 

A módosító szerint így tilthatóvá válik, hogy 22 óra és reggel 6 óra között az éjjel-nappak nyitvatartó nemzeti dohányboltok alkoholt értékesítsenek.  

A lap szerint a parlament gazdasági bizottsága már tárgyalta is Kocsis Máté előterjesztését.

A korlátozást a jegyző ellenőrzi, aki pedig vét a szabály ellen, 1 millió forintos bírságot, vagy akár a bolt bezáratását kockáztatja, mivel súlyosabb esetekben a NAV-hoz fordulhat az önkormányzat. 

Az indoklás szerint sok lakót zavar, hogy a vevők gyakran a boltok előtt fogyasztják el (hangoskodva) az italt, zavarva ezzel a környék békéjét. 

A módosítás szükségességéről elsőként Bús Balázs III. kerületi polgármester beszélt tavaly decemberben, és kezdeményezte is a trafiktörvény átalakítását, mivel a kereskedelemről szóló törvény alapján a jegyző nem rendelkezik hatáskörrel a nemzeti dohányboltokra vonatkozóan, így az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet rendelkezései sem alkalmazhatóak a nemzeti dohányboltok esetében. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt