Megtilthatják a trafikoknak az éjszakai italárusítást

POLITIKA
2019 július 04., 16:21
comments 167
A Királyhágó téri, festékszóróval összefirkált két Nemzeti Dohánybolt egyike
photo_camera A Királyhágó téri, festékszóróval összefirkált két Nemzeti Dohánybolt egyike Fotó: MTI Fotó: Marjai János

A napi.hu ír arról, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökön Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossal az oldalán törvénymódosító javaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben az önkormányzati képviselő-testületek felfüggeszthessék az italárusítást a közigazgatási területükön található dohányboltokban. 

A módosító szerint így tilthatóvá válik, hogy 22 óra és reggel 6 óra között az éjjel-nappak nyitvatartó nemzeti dohányboltok alkoholt értékesítsenek.  

A lap szerint a parlament gazdasági bizottsága már tárgyalta is Kocsis Máté előterjesztését.

A korlátozást a jegyző ellenőrzi, aki pedig vét a szabály ellen, 1 millió forintos bírságot, vagy akár a bolt bezáratását kockáztatja, mivel súlyosabb esetekben a NAV-hoz fordulhat az önkormányzat. 

Az indoklás szerint sok lakót zavar, hogy a vevők gyakran a boltok előtt fogyasztják el (hangoskodva) az italt, zavarva ezzel a környék békéjét. 

A módosítás szükségességéről elsőként Bús Balázs III. kerületi polgármester beszélt tavaly decemberben, és kezdeményezte is a trafiktörvény átalakítását, mivel a kereskedelemről szóló törvény alapján a jegyző nem rendelkezik hatáskörrel a nemzeti dohányboltokra vonatkozóan, így az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet rendelkezései sem alkalmazhatóak a nemzeti dohányboltok esetében. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.