Megtilthatják a trafikoknak az éjszakai italárusítást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A Királyhágó téri, festékszóróval összefirkált két Nemzeti Dohánybolt egyikeFotó: MTI Fotó: Marjai János

A napi.hu ír arról, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökön Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztossal az oldalán törvénymódosító javaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben az önkormányzati képviselő-testületek felfüggeszthessék az italárusítást a közigazgatási területükön található dohányboltokban. 

A módosító szerint így tilthatóvá válik, hogy 22 óra és reggel 6 óra között az éjjel-nappak nyitvatartó nemzeti dohányboltok alkoholt értékesítsenek.  

A lap szerint a parlament gazdasági bizottsága már tárgyalta is Kocsis Máté előterjesztését.

A korlátozást a jegyző ellenőrzi, aki pedig vét a szabály ellen, 1 millió forintos bírságot, vagy akár a bolt bezáratását kockáztatja, mivel súlyosabb esetekben a NAV-hoz fordulhat az önkormányzat. 

Az indoklás szerint sok lakót zavar, hogy a vevők gyakran a boltok előtt fogyasztják el (hangoskodva) az italt, zavarva ezzel a környék békéjét. 

A módosítás szükségességéről elsőként Bús Balázs III. kerületi polgármester beszélt tavaly decemberben, és kezdeményezte is a trafiktörvény átalakítását, mivel a kereskedelemről szóló törvény alapján a jegyző nem rendelkezik hatáskörrel a nemzeti dohányboltokra vonatkozóan, így az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet rendelkezései sem alkalmazhatóak a nemzeti dohányboltok esetében. (napi.hu)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.