Az utóbbi 20 év legerősebb földrengése rázta meg Dél-Kaliforniát

baleset
2019 július 06., 05:47
comments 27
photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A július 4-ei, 6,4-es erősségű után mára virradóra újabb földrengés rázta meg Kaliforniát. Az első jelentések még 7,1-es erősségű földmozgásról szóltak, de az amerikai földtani intézet (USGS) később 6,9-re pontosított. A rengés központja a Mojave sivatagban, Los Angelestől 240 kilométerre lévő Ridgecrest településtől 17,6 kilométerre volt. Egy ember megsérült.

A helyi sajtó jelentései szerint ezt a rengést jóval erősebben lehetett érzni Los Anglesben, mint az egy nappal korábbit. Pont akkor játszották az L.A. Dodgers baseballmeccsét, de a játék arra a kábé 30 másodpercre sem állt le, miközben épp a hazai csapat ütött. 

Kalifornia annyira felkészült az ilyen esetekre, hogy eddig mindössze egyetlen, nem súlyos sérülésről, pár elektromos tűzről, és kisebb út-, illetve épületkárokról érkezett jelentés, de azok is inkább könnyűszerkezetes lakóházakat sújtottak.

Trona kisvárosban a szövetségi út egy szakaszán repedések jelentek meg. 

San Bernardino megye tisztviselői arról számoltak be, hogy épületek mozdultak meg, alapjaikban, homlokzataikban repedések keletkeztek, falak dőltek le.

Lucy Jones, a kaliforniai műszaki egyetem szeizmológiai laboratóriumának munkatársa azt mondta, hogy ez a rengés része a két nappal ezelőttinek. Akkor ugyanebben a térségben 6,4-es erősségű földmozgás volt. Nagyobb károk nem keletkeztek. 

Ezen a vidéken bukik az óceáni lemezrész a kontinens vastagabb lemeze alá, s ez okozza az állandó földrengésveszélyt. A patkó alakú övezetet mélytengeri árkok és vulkánok sora alkotja, és a kéregmozgások okozta egyéb jelenségek (földrengések, gyakori szökőárak) jellemzik.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.