Havi hatvanezres ösztöndíjat kapnak azok az egyetemisták, akik hajlandók kormánypárti véleményeket írni a neten az önkormányzati választások előtt

politika
2019 július 06., 03:51
comments 570

Különös cikk jelent meg pénteken reggel a kormányzati médiaholdingba tartozó szoljon.hu-n, illetve az összes többi, kormánykézbe került megyei lappban is. Az írás arról szól, hogy pályázatot írtak ki "polgári értékeket valló egyetemistáknak." A Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány által kiírt tender nem csak úgy általában támogatja a fideszes diákokat, hanem konkrét cselekvést vár el az öt hónapon át folyósítandó havi 60 ezer forint nettó fejében:

"A program időtartama alatt a hallgatók publikációkat, véleménycikkeket írnak és jelentetnek meg, hallgatótársaik körében közösségszervező feladatokat látnak el, valamint rendezvények szervezésében működnek közre."

Az önkéntes alkalmi propagandistáknak új szervezeti hálót is alapítanak Fúzió Hallgatói Közösségek néven.

Véletlen egybeesés lehet, hogy az augusztus elsején induló program résztvevői éppen az őszi önkormányzati választás előtti hónapokban kezdenek pénzt kapni annak fejében, hogy kormánypárti véleményekkel írják tele az internetet és az offline sajtót.

A cikkben az a különös, hogy kiderül belőle, hogy a jelentkezés határideje most vasárnap, vagyis a felhívást csak két nappal korábban tették közzé a lapban, miközben a kiírás szerint előnyt jelent, ha valakinek ajánlása van egy civil vagy közéleti szervezet vezetőjétől, amit eszerint alig lesz idejük megszerezni a jelentkezőknek.

Na de hogyan derítik ki, hogy valaki tényleg megfelelően fideszes-e? Az összetett pályázás során egyrészt önéletrajzot is kell írni, másrészt az alanti három téma egyikét kell kifejteni egy gépelt oldalnyi terjedelemben, hogy kiderülessen, az illető ideológiailag eléggé képzett-e:

  • Az egyén szabadsága vagy a közösség érdeke fontosabb?
  • Helyettesíthető-e az atomenergia más energiaforrásokkal?
  • Hogyan látod az Európai Unió jövőjét az elkövetkezendő tíz évben?

A Szövetség az Új Nemzedékért Alapítványt Ágh Péter, a Fidelitas elnöke hozta létre 2012-ben, a kuratórium első elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgámestere volt, a szervezet a Lendvay utcai Fidesz-székházba van bejegyezve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.