A washingtoni brit nagykövet éveken át gyalázta a Trump-kormányt a hazaküldött diplomáciai jelentésekben

külföld
2019 július 07., 05:10
comments 144

Alkalmatlannak, megbízhatatlannak és hozzá nem értőnek is nevezte Donald Trump amerikai elnököt London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch a brit külügyminisztériumnak küldött titkos diplomáciai jelentéseiben, amelyeket a CNN amerikai hírtelevízió és a Daily Mail című brit lap is nyilvánosságra hozott vasárnapra virradóra.

Sir Kim Darroch
photo_camera Sir Kim Darroch Fotó: Larry French/AFP

Először a brit lap szivárogtatta ki Darroch jelentéseit, hitelességüket pedig az amerikai hírtelevíziónak megerősítette egy brit kormányilletékes.

A CNN híradása szerint a jelentések a 2017-től mostanáig tartó időszakot ölelik fel. 

A titkos diplomáciai iratokban Darroch nagykövet arra figyelmezteti a brit kormányt, hogy Trump "pályafutása dicstelen véget érhet". A Fehér Házban zajló konfliktusokat "késhegyig menő vitáknak" nevezi.

A Daily Mail által idézett egyik diplomáciai táviratban Kim a következőket írta: "Nem igazán hiszünk abban, hogy ez a kormányzat a jövőben lényegesen normálisabb, működőképességében javuló, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé klikkesedett, diplomáciailag kevésbé ügyetlen és kevésbé alkalmatlan lesz". A nagykövet megjegyezte azt is: nem gondolja, hogy Trump kormányzata "valaha is kompetensnek fog kinézni", mindemellett az elnök megnyerheti a jövő évi elnökválasztást. 

A brit nagykövet - utalva Trumpnak arra a képességére, hogy "a botrányokba süppedt életében vállrándítással lerázza magáról a vitákat" -, azt is írta, hogy az elnök "megtépázva, de épen lép ki a lángokból, mint (Arnold) Scwarzenegger a Terminátor utolsó jeleneteiben".

A CNN által idézett dokumentumban szerepel a brit külügyminisztérium kommentárja, amely szerint az Egyesült Királyság a nagyköveteitől "a politikai helyzet őszinte és kendőzetlen értékelését várja" abból az országból, ahol kiküldetést teljesítenek, és az ő véleményük nem tükrözi feltétlenül a londoni kormány álláspontját.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a brit lap és a CNN által kiszivárogtatott diplomáciai jelentésekben leírtakat. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.