Salvini az uniós tagállamok között osztaná szét a Földközi-tengerből kimentett embereket

Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn ismét  a Földközi-tengerből kimentettek EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett példaszerű büntetést követelt annak a civil szervezetnek, ami a tiltás ellenére múlt szombaton 41 kimentett embert szállított Lampedusa szigetére. 

Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 embernek a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. „Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be” - mondta el Salvini hétfőn. 

Salvini és Orbán május 2-án a Karmelita-kolostorbanFotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó - fedélzetén 41 emberrel- múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult „illegális bevándorlás segítése” miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének - a Sea-Watch 3 hajó kapitányának - keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja. (Guardian/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.