A szövetségi bíróság szerint Trump megsérti az alkotmányt azzal, hogy blokkolja kritikusait a Twitteren

A Washington Post számolt be kedden arról, hogy a szövetségi fellebviteli bíróság döntése értelmében Donald Trump nem tilthatja le a vele kritikus hozzászólásokat Twitter-oldalán, mert azzal vét az Egyesült Államok alkotmányának első módosítása, azon belül is a szólás- és a kifejezés szabadságát garantáló joggal szemben. 

Donald Trump 2019. június 24-én a Fehér HázbanFotó: MANDEL NGAN/AFP

A New York-i illetőségű bíróság döntése megerősítette azt a korábban hozott bírósági döntést, amely úgy találta, hogy az elnök megsértette az alkotmányt a blokkolással. 

A döntésnek nem csak a Trump Twitter-használatára lehet kihatása, de minden választott politikus közösségi médiás kommunikációjára, de nyilván az elnök személye ebben az ügyben a legérdekesebb, aki üzenetei döntő részét a Twitteren keresztül osztja meg az állampolgárokkal. 

„Az  alkotmánymódosítás nem teszi lehetővé választott politikusoknak, akik a közösségi médiát használják hivatalos kommunikáció céljából, hogy kizárjanak embereket egy egyébként nyilvános vitából, csak azért, mert a választott hivatalnok azok tartalmával nem ért egyet” 

- áll a New York-i székhelyű szövetségi bíróság döntésének indoklásában. A döntést a testület egyhangúlag hozta meg.  

A keresetet hét felhasználó nyújtotta be, akiket letiltottak a @realDonaldTrump Twitter-fiókon való kommentelésről. 

A döntésünkkel azt üzenjük a pereskedőknek, és a közvéleménynek egyaránt, hogy ha az első alkotmánymódosítás üzenete épp az, hogy a nem tetsző véleményre nem kevesebb, hanem épp több kell legyen a válasz.

A blokkolt usereket képviselő (a Columbia Egyetemről érkezett) ügyvédek szerint az elnök Twitter-fiókja ma kiemelt jelentőségű politikai fórum, amin keresztül az elnök folyamatosan kommunikál választóival, és ilyen formájában nem sokban különbözik a hagyományos városházi gyűléstől, ahol az állampolgároknak lehetőséget kell biztosítani, hogy kifejezzék véleményüket. 

A per idejére a hét user fiókjának blokkolását feloldották az elnök Twitter-oldalán. 

A döntés a fiók interaktív felületeire, válaszokra és kommentekre vonatkoznak, nem vonatkoznak viszont olyan esetekre, amikor politikus adott esetben privát oldalaikon blokkolnak felhasználókat. A kormány egyelőre nem reagált a bíróság döntésére. (Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.