A szövetségi bíróság szerint Trump megsérti az alkotmányt azzal, hogy blokkolja kritikusait a Twitteren

külföld
2019 július 09., 16:24
comments 151

A Washington Post számolt be kedden arról, hogy a szövetségi fellebviteli bíróság döntése értelmében Donald Trump nem tilthatja le a vele kritikus hozzászólásokat Twitter-oldalán, mert azzal vét az Egyesült Államok alkotmányának első módosítása, azon belül is a szólás- és a kifejezés szabadságát garantáló joggal szemben. 

Donald Trump 2019. június 24-én a Fehér Házban
photo_camera Donald Trump 2019. június 24-én a Fehér Házban Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A New York-i illetőségű bíróság döntése megerősítette azt a korábban hozott bírósági döntést, amely úgy találta, hogy az elnök megsértette az alkotmányt a blokkolással. 

A döntésnek nem csak a Trump Twitter-használatára lehet kihatása, de minden választott politikus közösségi médiás kommunikációjára, de nyilván az elnök személye ebben az ügyben a legérdekesebb, aki üzenetei döntő részét a Twitteren keresztül osztja meg az állampolgárokkal. 

„Az  alkotmánymódosítás nem teszi lehetővé választott politikusoknak, akik a közösségi médiát használják hivatalos kommunikáció céljából, hogy kizárjanak embereket egy egyébként nyilvános vitából, csak azért, mert a választott hivatalnok azok tartalmával nem ért egyet” 

- áll a New York-i székhelyű szövetségi bíróság döntésének indoklásában. A döntést a testület egyhangúlag hozta meg.  

A keresetet hét felhasználó nyújtotta be, akiket letiltottak a @realDonaldTrump Twitter-fiókon való kommentelésről. 

A döntésünkkel azt üzenjük a pereskedőknek, és a közvéleménynek egyaránt, hogy ha az első alkotmánymódosítás üzenete épp az, hogy a nem tetsző véleményre nem kevesebb, hanem épp több kell legyen a válasz.

A blokkolt usereket képviselő (a Columbia Egyetemről érkezett) ügyvédek szerint az elnök Twitter-fiókja ma kiemelt jelentőségű politikai fórum, amin keresztül az elnök folyamatosan kommunikál választóival, és ilyen formájában nem sokban különbözik a hagyományos városházi gyűléstől, ahol az állampolgároknak lehetőséget kell biztosítani, hogy kifejezzék véleményüket. 

A per idejére a hét user fiókjának blokkolását feloldották az elnök Twitter-oldalán. 

A döntés a fiók interaktív felületeire, válaszokra és kommentekre vonatkoznak, nem vonatkoznak viszont olyan esetekre, amikor politikus adott esetben privát oldalaikon blokkolnak felhasználókat. A kormány egyelőre nem reagált a bíróság döntésére. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.