Előkerült egy videó a Nanda Devin életét vesztő nyolc hegymászóról

2019 július 9., kedd 6:46
48

Az indiai hatóságok nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amit a május 26-án India második legmagasabb hegye, a Nanda Devi megmászása közben életüket vesztő hegymászók készítettek. A nyolc fős csapattal május 26-án szakadt meg a kapcsolat, amikor útban voltak a kettes tábor felé.

A négy britből, két amerikaiból, egy ausztrálból és egy indiaiból álló csoport tagjai valószínűleg valamennyien életüket vesztették, bár eddig csak hét holttest került elő. Ezek egyikén találták a Go Pro kamerát, rajta a felvétellel, ami a csoport utolsó pillanatait rögzíthette.

A két percnél is rövidebb felvétel első része napfelkelte előtt készült, a második már szikrázó napsütésben mutatja a csapatot, amint egy névtelen csúcs felé halad. A hegymászók összekötve haladnak a vastag hóban. Vivek Kumar Pandey, az Indo-tibeti Határrendőrség szóvivője szerint a csoport tagjainak súlya alatt ez a hópad indulhatott meg, lavinát okozva. Ez sodorhatta magával a hegymászókat, akiket amúgy egy tapasztalt hegyi vezető, a brit Martin Moran vezetett.

"A Go Pro olyannak bizonyult, mint a repülők fekete doboza, betekintést nyújt nekünk a hegymászók utolsó pillanataiba" - nyilatkozta a határrendőrség helyettes vezetője, A. P. S. Nambadia. "Lenyűgöző volt látni" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt