Előkerült egy videó a Nanda Devin életét vesztő nyolc hegymászóról

külföld
2019 július 09., 06:46
comments 47

Az indiai hatóságok nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amit a május 26-án India második legmagasabb hegye, a Nanda Devi megmászása közben életüket vesztő hegymászók készítettek. A nyolc fős csapattal május 26-án szakadt meg a kapcsolat, amikor útban voltak a kettes tábor felé.

link Forrás

A négy britből, két amerikaiból, egy ausztrálból és egy indiaiból álló csoport tagjai valószínűleg valamennyien életüket vesztették, bár eddig csak hét holttest került elő. Ezek egyikén találták a Go Pro kamerát, rajta a felvétellel, ami a csoport utolsó pillanatait rögzíthette.

A két percnél is rövidebb felvétel első része napfelkelte előtt készült, a második már szikrázó napsütésben mutatja a csapatot, amint egy névtelen csúcs felé halad. A hegymászók összekötve haladnak a vastag hóban. Vivek Kumar Pandey, az Indo-tibeti Határrendőrség szóvivője szerint a csoport tagjainak súlya alatt ez a hópad indulhatott meg, lavinát okozva. Ez sodorhatta magával a hegymászókat, akiket amúgy egy tapasztalt hegyi vezető, a brit Martin Moran vezetett.

"A Go Pro olyannak bizonyult, mint a repülők fekete doboza, betekintést nyújt nekünk a hegymászók utolsó pillanataiba" - nyilatkozta a határrendőrség helyettes vezetője, A. P. S. Nambadia. "Lenyűgöző volt látni" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.