Első fokon börtönt kaptak azok, akik Pintér Sándorra hivatkozva csaltak ki pénzt EU-s pályázóktól

bűnügy
2019 július 9., 7:01
comments 35

A vád szerint egy férfi 2012-ben magát pályázati ügyintézéssel foglalkozó embernek kiadva pénzt csalt ki pályázni szándékozó emberektől, és egyes esetekben utalt a valójában nem is létező minisztériumi kapcsolataira.

A férfi megismerkedett egy 51 éves férfival, aki korábban egy felsőoktatási intézmény gazdasági igazgatójaként dolgozott, illetve egy 54 éves nővel és 59 éves férfi társával. Az így kibővült vádlotti kör 2012-2013-ban nagyobb szervezettséggel, „tőkeerősebb” sértetteket és befolyásvásárlókat tudott megtéveszteni, nagyobb összegekhez jutva.

A férfi, aki az elkövetési módot kitalálta, valótlanul hivatkozott magas szintű kapcsolatrendszerére – egyes esetekben Pintér Sándor belügyminiszterre és kitalált hozzátartozójára –, amikor azt állította, hogy pályázati ügyintézés keretében jelentős EU-s támogatásokhoz tudja juttatni az ügyfeleket, és akár büntetőeljárásban alkalmazott kényszerintézkedés megszüntetését is el tudja érni.

A Fővárosi Főügyészség több, később egyesített ügyben összesen 18 emberrel szemben emelt vádat csalás, befolyással üzérkedés, közokirat-hamisítás és a támogatásokat igénybe venni kívánók oldalán befolyás vásárlásának bűntette miatt. Az eljárás alatt két vádlott meghalt.

A Fővárosi Törvényszék 15 vádlottat bűnösnek mondott ki, egy vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett. A bíróság 2 vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre, 2 vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, a befolyást vásárló vádlottakat próbára bocsátotta. Emellett a bíróság három vádlottat fejenként 1 millió forintot meghaladó összegű pénzbüntetésre is ítélt, illetve több mint 21 millió forint vagyonelkobzást alkalmazott az ügyben.

Az ítélet ellen az ügyész több vádlott terhére, súlyosításért, illetve az egy vádlott felmentése miatt fellebbezett, valamint több vádlott és védő is felmentésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon folytatódik – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt