Évi több mint 2 milliárd hüllőt, madarat és kistestű emlőst ölnek meg a házi macskák Ausztráliában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Évente több mint kétmilliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házi macskák Ausztráliában – derült ki egy új tanulmányból.

A Charles Darwin Egyetemen dolgozó John Woinarski, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Sarah Legge és a Sydney-i Egyetem munkatársa, Chris Dickman a közös tanulmányukban azt írja: az elmúlt 200 évben végbement ausztráliai emlőspusztulások legalább kétharmadának egyik meghatározó oka a macska volt, miközben a gazdák mit sem sejtettek kedvenceik ártalmas tevékenységéről.

„Egyetlen házi macska átlagosan 75 állattal végez évente, de a gazdájuk sok esetben nem szemtanúja a tetteknek” – mondta Legge, aki szerint ez a szám alacsonynak tűnhet egy vadon élő macska évi 740 áldozatához képest, de a városi területeken sokkal nagyobb számban, km2-enként akár 60-nál is többen fordulnak elő a macskák.

„Ez azt jelenti, hogy a városokban élő macskák évente sokkal több állatot ölnek meg négyzetkilométerenként, mint a vadon élő társaik”

– mondta Legge.

Woinarski szerint a probléma megoldását nehezíti az emberek macskák iránti szeretete, de az ausztráloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kedvenceik mekkora fenyegetést jelentenek az őshonos ausztrál vadvilágra. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.