Évi több mint 2 milliárd hüllőt, madarat és kistestű emlőst ölnek meg a házi macskák Ausztráliában

Évente több mint kétmilliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házi macskák Ausztráliában – derült ki egy új tanulmányból.

A Charles Darwin Egyetemen dolgozó John Woinarski, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Sarah Legge és a Sydney-i Egyetem munkatársa, Chris Dickman a közös tanulmányukban azt írja: az elmúlt 200 évben végbement ausztráliai emlőspusztulások legalább kétharmadának egyik meghatározó oka a macska volt, miközben a gazdák mit sem sejtettek kedvenceik ártalmas tevékenységéről.

„Egyetlen házi macska átlagosan 75 állattal végez évente, de a gazdájuk sok esetben nem szemtanúja a tetteknek” – mondta Legge, aki szerint ez a szám alacsonynak tűnhet egy vadon élő macska évi 740 áldozatához képest, de a városi területeken sokkal nagyobb számban, km2-enként akár 60-nál is többen fordulnak elő a macskák.

„Ez azt jelenti, hogy a városokban élő macskák évente sokkal több állatot ölnek meg négyzetkilométerenként, mint a vadon élő társaik”

– mondta Legge.

Woinarski szerint a probléma megoldását nehezíti az emberek macskák iránti szeretete, de az ausztráloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kedvenceik mekkora fenyegetést jelentenek az őshonos ausztrál vadvilágra. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.