Folyamatosan hordja a kokaint a víz a Fülöp-szigetekre

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.
Hét tégla kokaint mosott partra a víz a Fülöp-szigeteken.Fotó: Maubani rendőrség

Február óta rendszeresen mos a partra gondosan téglaformájúra préselt, szigetelő csomagolásba zárt kokaint a Fülöp-szigeteken. Februárban konkrétan majd 9 millió dollár értékű kokain került így a partra, Májusban halások négymillió dollár értékű kokaint fogtak ki, most hétvégén pedig egy strandoló család talált hét, összesen 682 ezer dollár értékű téglát.

Hogy mi állhat a jelenség hátterében? Saho Tree, az Institute for Policy Studies amerikai kutatóintézet Drug Policy Projectjének munkatársa szerint valószínűleg a csempészek szórhatják a tengerbe rocsóikról, amikor a rendőrök üldözőbe veszik őket, vagy átadás során hullajthatják el. Mint mondta, a kokaint gyakran csak összehálózva lehorgonyozzák, ám a hálók elszakadhatnak, a kokain pedig elsodródik.

Ez logikusnak tűnő magyarázat, de nem győzte meg a Fülöp-szigeteki rednőröket, akik egészen fura magyarázatot találtak. Szerintük a csempészek szándékosan szórtak február óta több millió dollár értékű kokaint a tengerbe, hogy amíg a hatóságok azzal vannak elfoglalva, kristálymethet csempésszenek az országba. A kristálymeth ugyan nagyon népszerű a Fülöp-szigeteken, de töredékébe kerül a kokainnak, így ezt a magyarázatot némi fenntartással kezelném. Ugyanez a rendőrség ajánlott fel minden egyes beszolgáltatott kokaintégláért egy zsák, kilónként 0,7 dollárt érő rizst. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.