A határérték százezerszeresével sugároz a Norvég-tengerben elsüllyedt szovjet atomtengeralattjáró

külföld
2019 július 10., 05:06
comments 306

A megengedett határértéknél százezerszer magasabb sugárzási szintet mértek orosz és norvég kutatók a Norvég-tengeren 1989-ben elsüllyedt Komszomolec szovjet atomtengeralattjáró környékén. Mivel a sugárzó roncs mélyen a tenger fenekén nyugszik, ez a sugárszennyezettség az emberekre nem jelent veszélyt.

link Forrás

A szerencsétlenséget szenvedett tengeralattjáróból vett első vízminták szerint továbbra is szivárog radioaktivitás a roncsból. A norvég tudósok megjegyezték, hogy a mostani mérések valamivel magasabb szinteket mutatnak a 2007-es orosz expedíció által megállapítottaknál.

"Részletesebben kielemezzük a mintákat, ahogy partra érünk. Az általunk helyben mért szint 100 becquerel literenként" - mondta a mostani kutatócsoportot vezető Hilde Elise Heldal. Kiemelte, hogy ez a sugárszennyezettség nem veszélyes. "Nyugodtan meg lehet enni az ezekből az északi térségekből származó halakat" - tette hozzá.

A kutatók némi furcsaságot is felfedeztek a Komszomolec roncsának vizsgálatakor. Időnként ugyanis "porfelhő" száll fel egy szellőztető csövön keresztül. Ez Heldal szerint arra utalhat, hogy a sugárzás löketenként szivároghat. A kutatók feltételezései szerint ez a szellőző nyílás közvetlen összeköttetésben lehet a reaktorral, az említett felhő pedig víz alatti áramlás hatására keletkezhet.

Az 1665 méter mélyen nyugvó roncsról egy távirányítású tengeralattjáróval készítettek felvételeket, amiket nyilvánosságra is hoztak.

Az 1983-ban gyártott, harmadik generációs atomtengeralattjáró, a Komszomolec 1989. április 7-én szenvedett végzetes balesetet. A fedélzetén tűz ütött ki, így elsüllyedt. 69 fős legénységéből 42-en vesztették életüket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.