Az első modern ember már 210 ezer évvel ezelőtt elvándorolt Afrikából

Tbg
2019 július 10., szerda 19:52
134

Óriási felfedezésről adott hírt a Nature magazin: egy, az 1970-es években Görögországban talált őskori emberi koponyáról megállapították, hogy az már a modern ember, a homo sapiens koponyája volt.

Ez azt jelenti, hogy a homo sapiens, amely Afrikából vándorolt ki, és terjedt el az egész Földön, már időszámításunk előtt 210 ezer évvel ezelőtt elhagyta az afrikai kontinenst. Ekkortájt Európát a később kihalt, illetve a modern emberrel részint keveredett neandervölgyi ősember uralta.

Mindezidáig a legősibbnek tartott, nem afrikai modern emberi leletek korát, amelyeket az 1990-es években találtak Izralben (Skhul és Qafze), 80-120 ezer évesre becsülték. 

Balra az Apidima 2 nevű koponya, amely egy neandervölgyi ősemberé, balra a korábbi, Apidima 1-ként ismert modern emberi koponya. A felvételt az Eberhard Karls egyetemen készítették Tübingenben. Fotó: KATERINA HARVATI/AFP

A mostani vizsgálat az 1970-ben, a görögországi Aipidima barlangban talált leleteket érintette, a kutatók ugyanis új technológiákkal igyekeztek a két koponyamaradvány korát és alakját meghatározni. Az egyikről bebizonyosodott, hogy neandervölgyi ember koponyája, a másik koponya viszont sokkal gömbölyűbb volt, amely már a homo sapiensre utal. A neandervölgyi lelet egyébként fiatalabbnak találtatott, mint a modern emberé.

Chris Stringer, a londoni természettudományi múzeum professzora szerint az történhetett, hogy a 210 ezer éves modern emberi csoportot 170 ezer évvel ezelőtt felváltotta egy neandervölgyi populáció a mai Görögország területén.

A mai modern ember közvetlen afrikai elődje mai tudásunk szerint 60 ezer évvel ezelőtt hagyta el Afrikát, ám ezt az elméletet ezek az újabb kutatások minden bizonnyal módosítani fogják, hiszen láthatóan már sokkal korábban megindult az elvándorlás Afrikából. 

A DNS-vizsgálatok igazolták néhány évvel ezelőtt azt, hogy a modern ember nem egyszerűen kiszorította a neandervölgyi és a gyenyiszovai ősembert, hanem keveredett is vele valamikor 219 és 460 ezer évvel ezelőtt. Legalábbis erre utalnak a németországi neandervölgyi leletek. Az azonban nem világos még, hogy ez a keveredés már a homo sapiensszel történt-e meg, vagy egy korábban, szintén Afrikából kivándorolt másik csoporttal.  (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt