Ötből három fideszest nem választottak meg az Európai Parlament szakbizottságainak vezetésébe

Tbg
eu
2019 július 10., 17:10
comments 422

Gál Kinga és Deutsch Tamás szakbizottsági elnök lett, ugyanakkor Hidvéghi Balázs, Trócsányi László és Bocskor Andrea személyéről a szavazást elhalasztották szerdán, mert nem volt meg a kellő támogatottságuk a néppárt Fidesz-KDNP-s jelöltjeinek.

Az európai parlamenti választások után alakul az új parlament, a képviselőcsoportok megalakítják azokat a szakbizottságokat, amelyek - akárcsak a magyar Parlamentben - a szakpolitikai munka dandárját végzik a törvényhozás során. A Fidesz-KNDP mind a 22 bizottságban részt vesz képviselőivel, de elnöki, alelnöki posztra csak néhány szakbizottságban számíthat.

A magyar kormánypárt öt képviselőjét jelölte az Európai Néppárt alelnöki posztra, jóllehet a Fidesz Európa-ellenes politikája a Néppárton belül is feszültséget okozott, és mint az az első körös szavazások eredményén látszik, volt ellenállás a többi képviselőcsoport részéről. A képviselőcsoportok ugyanis a bizottság vezetéséről előzetesen megállapodnak, így általában csak formalitás a személyekről való szavazás. (Itt egy részletes lista a bizottsági vezető pozíciókról.)

  • Deutsch Tamást 4. alelnöknek jelölték a költségvetési ellenőrző bizottságba (CONT)
  • Gál Kingát 2. alelnöknek a biztonságpolitikai albizottságba (SEDE)
  • Trócsányi Lászlót 4.-nek az alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottságba (AFCO)
  • Bocskor Andreát szintén 4.-nek a kulturális és oktatásügyi bizottságba (CULT)
  • és Hídvéghi Balázst 3.-nak az állampolgári jogi, belügyi bizottságba (LIBE)

Gál és Deutsch személye átment a két illetékes szakbizottságban, utóbbit 11-6 arányban szavazták meg a bizottság tagjai, más frakció nem állított velük szemben jelöltet, írja az Index.

Megakadt viszont Hidvéghi Balázs, Bocskor Andrea és Trócsányi jelölése, azt ugyanis korábban jelezte az EP liberális és integrációpárti, illetve szociáldemokrata frakciója, hogy sem a magyar, sem a lengyel, EU-ellenes retorikát használó kormánypártok képviselőit elutasítják majd.

Így a Bocskor Andreáról való szavazást július 23-ára halasztották, mivel vitás jelöltnek számít, a CULT-bizottság elnöke pedig nem akarta vitával kezdeni a munkát.

Hidvéghi Balázs jelölését a zöldek akasztották meg, ők ugyanis váratlanul ellenjelöltet állítottak, ezért ezt a szavazást is elhalasztották. 

Ezután a zöld és a liberális koordinátorok jelezték, következő alkalommal sem támogatják Hidvéghit a LIBE alelnökének. Hidvéghi Balázs volt a Fidesz egyik legkeményebben, de általában mindig ugyanazt [Soros, Brüsszel, stb.] kommunikáló hangszórója az EP-kampányban. A LIBE-bizottságban készült több, Magyarország jogállami helyzetét értékelő jelentés is, a többi között a Sargentini-jelentés. (A cím feletti képen az egyik szavazás pillanata látható)

Trócsányi megválasztása viszont nem a Fidesz problematikus megítélése miatt maradt el, bár hasonló okokból csúszik a szavazás: a bizottság alelnökének szánt, szélsőséges flamand politikus, Gerolf Annemans személyén vesztek össze, és kérték a halasztást, így a magyar Trócsányira nem került sor végül.

Megválasztották viszont az ellenzéki Ujhelyi Istvánt, az MSZP-P jelöltjét, aki a Szociáldemokrata pártcsalád jelöltjeként a TRAN (közlekedés és turizmus) szakbizottság 3. alelnöke lett.

Hazaárulózás

A Fidesznek nyilván kínos, hogy jelöltjei részben felsültek az európai porondon, és igyekszik belpolitikai kérdést csinálni a dologból. Hollik István szerdán közölte, hogy jelöltjeit a magyar „bevándorláspárti” ellenzék áskálódásai miatt nem lettek megszavazva:

„Hollik István (...) azt mondta: egyértelmű magyar nemzeti érdek, hogy minél több EP-bizottságban legyenek magyar alelnökök is. Gyurcsány Ferencék, a szocialisták és a momentumos képviselők bevallottan azért áskálódtak, hogy szerdán ne szavazzák meg a kormánypártok EP-képviselőit több bizottság vezető tisztségére (...) amit a bevándorláspárti magyar ellenzék csinált, az teljesen szembemegy a magyar emberek akaratával. Ezt a magyar kormány felháborítónak és példátlannak tartja, ilyenre nem volt példa sem Magyarország, sem más államok történetében.”

A Demokratikus Koalíció képviselője, Dobrev Klára szintén posztolt a Hidvéghi Balázsról történő szavazás elhalasztásáról:

„A Bizottság elnökét és többi alelnökét rendben megválasztották, de a fideszes politikus kapcsán a szavazás elhalasztását kérték. Jól érezte a Néppárti frakció, hogy nem lenne meg a többség Hidvégi mellett.”

A Momentum Mozgalom megválasztott képivselői, Cseh Katalin és Donáth Anna is arról posztoltak, hogyan lobbiztak amellett az Európa-párti „Renew Europe” csoport tagjaként, hogy a Fidesz "Európa-ellenes" politikusai lehetőleg ne jussanak bizottsági elnöki, alelnöki poszthoz:

„Mi már »kipróbáltuk«, így sikerült megakadályoznunk, hogy fideszes legyen az EP igazságügyi bizottságának alelnöke. Hiába hazaárulóznak folyamatosan – mi tesszük a dolgunkat. Magyarországért”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.