Pénzbüntetésre ítélték a telekomos biztonsági rést feltáró etikus hackert

bűnügy
2019 július 11., 08:58
comments 357

600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon azt az etikus hackert, aki 2017-ben tárt fel egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében. Az akkor programozóként tanuló férfi azonnal értesítette a céget, ahol még az is felmerült, hogy állás ajánlanak neki, így folytatta a sebezhetőségek keresését, de végül feljelentés lett a dologból. Az ügyészség 8 éves, letöltendő börtönbüntetést kért a férfira, mert szerintük veszélyes a társadalomra, illetve vádalkut is ajánlottak neki: 2 év börtönt 4 évre felfüggesztve, ha bűnösnek vallja magát. Ezt a hacker nem fogadta el, a tárgyalás végén pedig bűnösnek találták, de csak pénzbüntetésre ítélték. A férfit a Társaság a Szabadságjogokért képviselte a bíróságon. Az ítélet után ügyvédje, Hüttl Tivadar azt mondta

aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk”.

UPDATE 15:30

A Telekom nem sokkal három óta után közleményt küldött az ítélettel kapcsolatban, ebben azt írják, hogy a rendszerükbe behatoló férfi nem etikus hackerként járt el, ezt szerintük önmagában az elmarasztaló ítélet is bizonyítja. Mint írják a férfi azután sem hagyta abba a tevékenységét, hogy erre kérték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.