Az ügyészség állítja: az etikus hacker veszélyes a társadalomra, és emiatt viselnie kell a büntetőjogi következményeket

bűnügy
2019 január 28., 19:03

Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel, az ügyészség feltűnő szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében - írta szombaton a TASZ. A jogvédő szervezet közleményére hétfőn reagált a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. Szerintük "a fiatalember, az internet felhasználásával jogosulatlanul lépett be egy olyan, a Magyar Telekom Nyrt. által üzemeltetett szerverre, amely a dolgozók belépési adatait tárolta, majd a saját részére illegálisan felhasználói profilokat hozott létre, és gyűjtötte a dolgozók adatait, jelszavait. A felhasználói profilok teljes körű hozzáférést biztosítottak az elkövető részére, melynek segítségével a Magyar Telekom Nyrt. teljes hálózati infrastruktúráját, beleértve az ügyfelek mobil és fix szolgáltatását blokkolhatta volna, illetve a teljes vezérlést átvehette volna." Pontról-pontra igyekszik cáfolni a TASZ észrevételeit az ügyészség, kiemelve közülük azt, hogy 


"a meghackelt szerver a hírközlő hálózat része volt, ezért a Btk. 459 § (1) bekezdés 21. pontja alapján közérdekű üzemnek minősül."

Hozzáteszik, hogy az előkészítő ülésen az ügyész a 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény miatt indítványt tett arra, hogy ha a vádlott beismerő vallomást tesz, a bíróság a vádlottat 2 évi, 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Szerintük nem igaz a TASZ állítása, hogy ennek visszautasítása után súlyosbították volna a bűncselekmény minősítését, azt már korábban megtették. Hangsúlyozzák: 

a közérdekű üzem megzavarása minősítéshez nem szükséges, hogy a közérdekű üzem működésében zavar következzen be. 

A TASZ azon álláspontja, hogy az etikus hackerek nem követhetnek el bűncselekményt, mert e tevékenységük hasznos a társadalomra, az ügyészség szerint téves. Jelen ügy vádlottja

túllépett az etikus hackeri tevékenység határán, tevekénységének társadalomra veszélyessége miatt pedig a büntetőjogi következményeket viselnie kell.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.