Duterte szerint az a baja Izlandnak, hogy túl sok a jég, és nincsenek rendes éjszakák és nappalok

Csütörtökön írtuk meg, hogy a magyar delegáció egyetlen európai országként nem szavazta meg, hogy az ENSZ-ben vizsgálják a Fülöp-szigeteki drogfüggők tömegeinek kivégzését. A határozatot Izland terjesztette elő, és a Genfben ülésező testületből 18 ország szavazott a vizsgálat mellett, 14 ellene, és 15 ország tartózkodott.

Ezen az ország elnöke, a brutális akciókat elrendelő Rodrigo Duterte úgy felhúzta magát, hogy közölte, nem csoda, hogy Izlandon nem értik országa problémáit, hiszen túl sok ott a jég - írja a Reuters.

Rodrigo Duterte 2018-banFotó: ACE MORANDANTE/AFP

"Milyen problémája van Izlandnak? Csak a jég. Ez a problémátok. Túl sok arrafelé a jég, és nincsenek rendes nappalok és éjszakák" - hőzöngött Duterte beszédében, amit egyébként büntetésvégrehajtási tiszteknek tartott. "Így aztán érthető, hogy ott nincsen bűnözés, nincsenek rendőrök, és csak a jégzabálással foglalkoznak" - tette hozzá. "Ők nem értik a Fülöp-szigetek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit."

Duterte szóvivője, Salvador Panelo hétfőn azt mondta, mindaz, amit Izland bemutatott, "hamis információkon, álhíreken" alapul. Az ANC hírcsatornának azt mondta, Duterte engedélyezi az ENSZ vizsgálatát, de csak ha annak célját jogosnak találja. Az elnök azzal védi a tömeggyilkosságokat, hogy valamit muszáj volt tenni, mert az ország lakóinak milliói lettek "a shabu nevű drog rabszolgái".

"Haszontalanok. Ha nincs pénzük, lopnak, gyilkolnak" - tette hozzá. "Ha tönkre akarsz tenni egy embert vagy egy családot, rakj egy függőt a családjukba. Állandó pokollá válik az életük". 

A rendszeres kritikákra utalva, melyeket azért kap, mert gyilkosságot ad parancsba rendőröknek, azt mondta, nincs azzal semmi baj, hogy meg akarja védeni az országot. "Az emberi jogok védelmezőit kérdezem. Rossz azt mondani, hogy ha tönkreteszed az országom, megöllek? Bűn, ha egy elnök, egy polgármester vagy egy kormányzó ilyet mond nyilvánosan?".

Magyarország az egyetlen európai ország, amelyik az ENSZ döntése ellen szavazott.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.