Egy Budapesten élő török üzletemberrel ment bulizni Gruevszki, miután a 444 szerkesztősége mellett a külügy helyettes államtitkárával tárgyalt

2019 július 12., péntek 12:36

Ahmet Firat, Budapesten élő török üzletember volt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök partnere a Budapest Business Party nevű rendezvényen. A bulit június 7-én tartották az Európa hajón, néhány órával azután, hogy a volt macedón miniszterelnök a 444 szerkesztősége melletti lakásban találkozott Joó Istvánnal, a külügyminisztérium exportfejlesztésért felelős államtitkárával.

Gruevszkiről és a török üzletemberről az Európa hajón tartott bulin egy olvasónk készített fotót még június 7-én, a Gruevszki társaságában lévő férfit most sikerült azonosítani.

Nikola Gruevszki (pirossal) Ahmet Firat (narancssárgával) Fotó: Olvasónk felvétele

A partit szervező befektetési tanácsadó cég, az ITL Group a héten töltötte fel az internetre a "hivatalos" partifotókat. Ezek közül az egyiken együtt látható Nikola Gruevszki, az ITL főnöke, Alessandro Farina, valamint a volt macedón miniszterelnök mellett Czene Vivien model, a kép másik oldalán pedig a Budapesten élő török üzletember, Ahmet Firat.

Balról jobbra: Ahmet Firat,  Alessandro Farina, Nikola Gruevszki és Czene Vivien Fotó: A Budapest Business Party hivatalos partifotója

Macedóniában egyébként a napokban a helyi sajtó jelentős része főleg azzal foglalkozik, hogy Gruevszki, aki a hagyományos értékeket követő, családcentrikus politikusként határozta meg magát, Budapesten óriási buliba megy, ahol egy playmate-tel fotózkodik. Czene egyébként saját szakmai oldala szerint a Playboy orosz kiadásában szerepelt. Czene nagyon sok más vendéggel is együtt fotózkodott, semmi nem utal rá, hogy Gruveszkihez a képen kívül bármilyen módon kapcsolódna.

Firat a hivatalos partifotón jobban látható, és a Facebookon le is cserélte saját profilképét erre a felvételre, így Farina ismerősei között sikerült megtalálni, és onnan azonosítani.

Olvasónk elmondása szerint Gruevszki Firattal együtt érkezett a buliba, nagyjából végig egy társaságban beszélgettek, szivaroztak és fotózkodtak.

Firat Facebook és LinkedIn oldalai, valamint az Opten cégadatbázis szerint több Magyarországon működő vállalkozás tulajdonosa, kereskedik használt luxusautókkal, van egy építési vállalkozása illetve a LinkedIn szerint tulajdonosa a korábban Holmes Palace néven működő fitneszteremnek a Gozsdu udvarban. A hely ma már Go Active néven működik, a cégtár szerint a teremnek egy Panamában bejegyzett vállalkozás a tulajdonosa, viszont az ügyvezető ugyanaz a nő, aki Firat építési vállalkozását is vezeti.

Firatnak és Gruevszkinek egy közös témája biztosan volt. A török vállalkozó nyilvános közösségi médiás profilja alapján sokat foglalkozik Soros Györggyel, illetve az amerikai-magyar üzletember kormánymédiában gyakran tárgyalt állítólagos Magyarország-ellenes terveivel. Macedóniában Gruevszki miniszterelnöksége idején indult útjára a Stop-Soros mozgalom, korábban, mint ahogy a magyar kormány belekezdett volna a saját Soros elleni kampányába.

Facebookon kerestük Firatot, hogy pontosan milyen kapcsolat fűzi Gruevszkihez, ha válaszol, akkor frissíteni fogjuk a posztot.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt korrupció miatt ítélték jogerősen börtönbüntetésre a hazájában, de tavaly novemberben magyar diplomaták segítségével Budapestre szökött, mielőtt börtönbe kellett volna vonulnia. Menekültstátuszt kért és kapott a magyar kormánytól, ahol végig azt hangsúlyozták, hogy semmi politika nincs az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszont ápoló Gruevszki budapesti feltűnésében, az egy tisztán jogi eljárás.

Gruevszki ügyéről tavaly novemberben, menekültkérelmének elismerése után készítettük ezt a videót: