Választási csalásért felfüggesztették az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát

POLITIKA
2019 július 12., 10:45
comments 94

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága 6 igen szavazattal egyhangúlag felfüggesztette (pdf) dr. Serkisian Szeván Simon nemzetiségi szószóló mentelmi jogát választás rendje elleni, 13 rendbeli, három esetben társtettesként, 10 esetben bűnsegédként elkövetett bűntett miatt.

A vádirati tényállás szerint a 2014. október 12-én tartott nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson az örmény nemzetiséget illetően két jelölő szervezet és annak jelöltjei indultak, az egyik induló az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE), míg a másik az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciója volt. A KILIKIA Kulturális Egyesület képviselője dr. Serkisian Szeván Simon volt.

photo_camera Fotó: ATV

A büntetőügy vádlottai – köztük dr. Serkisian Szeván Simon nemzetiségi szószóló – elhatározták, hogy az örmény nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson való indulás és saját jelölő szervezetük által a szavazás megnyerése érdekében rávesznek a valóságban nem örmény nemzetiségű hajléktalanokat, hogy valótlanul vallják magukat örmény nemzetiségűnek, és regisztráljanak az örmény nemzetiségi névjegyzékbe, abban hamis adatokat feltüntetve, és adjanak ajánlást, valamit anyagi juttatásért is szavazzanak az Arménia Népe Kulturális Egyesület,
a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire.

A büntetőügy vádlottjai, köztük dr. Serkisian Szeván Simon 2014. augusztus-szeptemberében megjelentek a VIII. kerületben, a Dankó utca 15. szám alatti hajléktalanszállón, és az ott lévőknek a későbbi szavazásért különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel. A hajléktalanok csak a felajánlott vagyoni előny miatt vallották magukat valótlanul örménynek, és írtak alá okiratokat, adtak ajánlást, és szavaztak a választáson.

Dr. Serkisian Szeván Simon a büntetőügy további vádlottjaival a szavazás napján, 2014. október 12-én megjelent a hajléktalanszálló közelében, és több kocsival többször fordulva szervezetten szállította a magukat valótlanul örménynek valló személyeket a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket. Szavazólapmintákat adtak nekik, amin pirossal bejelölték, hogy melyik jelöltre és jelölő szervezetre (Arrnénia-KILIKIA-ÖIE) kell szavazniuk, majd a szavazás után kifizették nekik az ígért pénzt, és visszavitték őket a hajléktalanszállóra. A 2014. október 12-i általános nemzetiségi választáson végül az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba dr. Serkisian Szeván Simon is bekerült.

A Mentelmi bizottság foglalkozott az üggyel. Dr. Serkisian Szeván Simon az ülésen megjelent, és azt mondta: ő csak tanúja volt az ügy tárgyát képező cselekménynek, nem elkövetője. A Mentelmi bizottság az ügy érdemében úgy döntött, hogy követi a közvádas bűncselekmények esetén fennálló, a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó gyakorlatát, és a nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését javasolja, amit meg is szavaztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.