Választási csalásért felfüggesztették az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága 6 igen szavazattal egyhangúlag felfüggesztette (pdf) dr. Serkisian Szeván Simon nemzetiségi szószóló mentelmi jogát választás rendje elleni, 13 rendbeli, három esetben társtettesként, 10 esetben bűnsegédként elkövetett bűntett miatt.

A vádirati tényállás szerint a 2014. október 12-én tartott nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson az örmény nemzetiséget illetően két jelölő szervezet és annak jelöltjei indultak, az egyik induló az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE), míg a másik az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciója volt. A KILIKIA Kulturális Egyesület képviselője dr. Serkisian Szeván Simon volt.

Fotó: ATV

A büntetőügy vádlottai – köztük dr. Serkisian Szeván Simon nemzetiségi szószóló – elhatározták, hogy az örmény nemzetiségi önkormányzati képviselői választáson való indulás és saját jelölő szervezetük által a szavazás megnyerése érdekében rávesznek a valóságban nem örmény nemzetiségű hajléktalanokat, hogy valótlanul vallják magukat örmény nemzetiségűnek, és regisztráljanak az örmény nemzetiségi névjegyzékbe, abban hamis adatokat feltüntetve, és adjanak ajánlást, valamit anyagi juttatásért is szavazzanak az Arménia Népe Kulturális Egyesület,
a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire.

A büntetőügy vádlottjai, köztük dr. Serkisian Szeván Simon 2014. augusztus-szeptemberében megjelentek a VIII. kerületben, a Dankó utca 15. szám alatti hajléktalanszállón, és az ott lévőknek a későbbi szavazásért különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel. A hajléktalanok csak a felajánlott vagyoni előny miatt vallották magukat valótlanul örménynek, és írtak alá okiratokat, adtak ajánlást, és szavaztak a választáson.

Dr. Serkisian Szeván Simon a büntetőügy további vádlottjaival a szavazás napján, 2014. október 12-én megjelent a hajléktalanszálló közelében, és több kocsival többször fordulva szervezetten szállította a magukat valótlanul örménynek valló személyeket a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket. Szavazólapmintákat adtak nekik, amin pirossal bejelölték, hogy melyik jelöltre és jelölő szervezetre (Arrnénia-KILIKIA-ÖIE) kell szavazniuk, majd a szavazás után kifizették nekik az ígért pénzt, és visszavitték őket a hajléktalanszállóra. A 2014. október 12-i általános nemzetiségi választáson végül az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba dr. Serkisian Szeván Simon is bekerült.

A Mentelmi bizottság foglalkozott az üggyel. Dr. Serkisian Szeván Simon az ülésen megjelent, és azt mondta: ő csak tanúja volt az ügy tárgyát képező cselekménynek, nem elkövetője. A Mentelmi bizottság az ügy érdemében úgy döntött, hogy követi a közvádas bűncselekmények esetén fennálló, a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó gyakorlatát, és a nemzetiségi szószóló mentelmi jogának felfüggesztését javasolja, amit meg is szavaztak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.