Hiába tiltakozik az USA, az oroszok újabb fegyvereket szállítottak Törökországnak

külföld
2019 július 13., 10:01
comments 312
Trump magyaráz Putyinnak a G20-on, Erdogan hallgatja
photo_camera Trump magyaráz Putyinnak a G20-on, Erdogan hallgatja Fotó: Turkish Presidency / Handout/Anadolu Agency

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy a murtedi légibázisra megérkeztek Oroszországból azok a modern légvédelmi rendszerek, amelyek hónapok óta világpolitikai viharokat kavarnak.

Washington nagy erőkkel próbálta megakadályozni, hogy NATO-szövetsége orosz fegyvereket vásároljon. Álláspontjuk szerint, ha az S-400-as légvédelmi rakétákat az F35-ös vadászgépek mellett vetik be, az aláássa az amerikai lopakodók védelmét. 

Az amerikai kormány ezért újra és újra figyelmeztette Törökországot, hogy kizárhatják az F35-ösök vásárlásából és előállításából, és a hatályos amerikai jogszabályoknak megfelelően szankciókat is kivetnek rá, mint elvileg mindenkire, aki orosz fegyvereket vásárol. 

S-400
photo_camera S-400 Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Törökország ezzel szemben azzal érvel, hogy az S-400 rendszerek stratégiai kellékei az iraki és szíriai határai védelmének, és mivel Európa és az USA nem kínált megfelelő alternatívát, ezért kénytelen volt az oroszoktól vásárolni.

A vita erős szakadást jelez abban a NATO-ban, amely az orosz/szovjet katonai térnyerés megfékezésére jött létre, és amelynek katonailag az Egyesült Államok után Törökország a második legerősebb tagja.

Törökországi befektetők aggodalmukat fejezték ki, mert az amerikai szankciók recesszióba taszíthatják az országot.

Az orosz állami hírügynökség közben idézett egy névtelen kormányzati tisztviselőt, aki közölte, hogy a rakéták szállítása folytatódni fog. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.