Hiába tiltakozik az USA, az oroszok újabb fegyvereket szállítottak Törökországnak

Trump magyaráz Putyinnak a G20-on, Erdogan hallgatjaFotó: Turkish Presidency / Handout/Anadolu Agency

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy a murtedi légibázisra megérkeztek Oroszországból azok a modern légvédelmi rendszerek, amelyek hónapok óta világpolitikai viharokat kavarnak.

Washington nagy erőkkel próbálta megakadályozni, hogy NATO-szövetsége orosz fegyvereket vásároljon. Álláspontjuk szerint, ha az S-400-as légvédelmi rakétákat az F35-ös vadászgépek mellett vetik be, az aláássa az amerikai lopakodók védelmét. 

Az amerikai kormány ezért újra és újra figyelmeztette Törökországot, hogy kizárhatják az F35-ösök vásárlásából és előállításából, és a hatályos amerikai jogszabályoknak megfelelően szankciókat is kivetnek rá, mint elvileg mindenkire, aki orosz fegyvereket vásárol. 

S-400Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Törökország ezzel szemben azzal érvel, hogy az S-400 rendszerek stratégiai kellékei az iraki és szíriai határai védelmének, és mivel Európa és az USA nem kínált megfelelő alternatívát, ezért kénytelen volt az oroszoktól vásárolni.

A vita erős szakadást jelez abban a NATO-ban, amely az orosz/szovjet katonai térnyerés megfékezésére jött létre, és amelynek katonailag az Egyesült Államok után Törökország a második legerősebb tagja.

Törökországi befektetők aggodalmukat fejezték ki, mert az amerikai szankciók recesszióba taszíthatják az országot.

Az orosz állami hírügynökség közben idézett egy névtelen kormányzati tisztviselőt, aki közölte, hogy a rakéták szállítása folytatódni fog. (Reuters)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.