Hiába tiltakozik az USA, az oroszok újabb fegyvereket szállítottak Törökországnak

2019 július 13., szombat 10:01
316
Trump magyaráz Putyinnak a G20-on, Erdogan hallgatja Fotó: Turkish Presidency / Handout/Anadolu Agency

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy a murtedi légibázisra megérkeztek Oroszországból azok a modern légvédelmi rendszerek, amelyek hónapok óta világpolitikai viharokat kavarnak.

Washington nagy erőkkel próbálta megakadályozni, hogy NATO-szövetsége orosz fegyvereket vásároljon. Álláspontjuk szerint, ha az S-400-as légvédelmi rakétákat az F35-ös vadászgépek mellett vetik be, az aláássa az amerikai lopakodók védelmét. 

Az amerikai kormány ezért újra és újra figyelmeztette Törökországot, hogy kizárhatják az F35-ösök vásárlásából és előállításából, és a hatályos amerikai jogszabályoknak megfelelően szankciókat is kivetnek rá, mint elvileg mindenkire, aki orosz fegyvereket vásárol. 

S-400 Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Törökország ezzel szemben azzal érvel, hogy az S-400 rendszerek stratégiai kellékei az iraki és szíriai határai védelmének, és mivel Európa és az USA nem kínált megfelelő alternatívát, ezért kénytelen volt az oroszoktól vásárolni.

A vita erős szakadást jelez abban a NATO-ban, amely az orosz/szovjet katonai térnyerés megfékezésére jött létre, és amelynek katonailag az Egyesült Államok után Törökország a második legerősebb tagja.

Törökországi befektetők aggodalmukat fejezték ki, mert az amerikai szankciók recesszióba taszíthatják az országot.

Az orosz állami hírügynökség közben idézett egy névtelen kormányzati tisztviselőt, aki közölte, hogy a rakéták szállítása folytatódni fog. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt