Árvizek Indiában és Nepálban, bozóttüzek Szardínián

Autósok és motorosok a főút helyén keletkezett folyóban a nepáli Banepában.Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Legalább 43-an vesztették életüket Nepálban, ahol hatalmas áradásokat hozott a monszun. A Himalayan Times jelentése szerint az árvizekben és földcsuszamlásokban még legalább 24-en eltűntek. Az áradások már most több mint egymillió embert érintenek, és még távol az eső vége, a következő napokban további nagy felhőszakadások várhatók.

Az esőzések miatt a Brahmaputra folyó is átszakította gátjait, 1800 falut elárasztva India északkeleti tagállamában, Asszamban. "Legalább tízen fulladtak meg az elmúlt három napban" - írta egy közleményében a helyi kormányzat. Tavaly a júniustól szeptemberig tartó monszun 1200 halálos áldozatot követelt.

Európában mindeközben inkább a száraz forróság jelent gondot - már ahol az van, és nem hűvös eső, mint nálunk. Szicíliában az MTI jelentése szerint bozóttűzzel küzdenek a hatóságok, ahol a veszélyes helyzet miatt egy üdülőhelyet is evakuálni kellett. Húsz magánházból, egy szállodából és két kempingből kellett kimenekíteni embereket a sziget keleti partvidékén.

A La Nuova Sardegna helyi lap "Pokol Szardinián" címmel jelent meg vasárnap. Az újság szerint mintegy 41 helyen van tűz a szigeten, és a szombati nap volt a nyári szezon legnehezebbike a tűzoltók számára.

Gianni Lampis, a régió környezetvédelmi minisztere szerint a tüzek gyújtogatás miatt keletkeztek. A politikus a Facebook közösségi oldalon bűnözőknek, gyáváknak és aljasoknak nevezte az elkövetőket. Hangoztatta, bíróság elé kell állítani a tetteseket, hogy megfizessenek az általuk okozott kárért és fenyegető veszélyért. (Via BBC, MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.