Árvizek Indiában és Nepálban, bozóttüzek Szardínián

2019 július 14., vasárnap 9:33
41
Autósok és motorosok a főút helyén keletkezett folyóban a nepáli Banepában. Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Legalább 43-an vesztették életüket Nepálban, ahol hatalmas áradásokat hozott a monszun. A Himalayan Times jelentése szerint az árvizekben és földcsuszamlásokban még legalább 24-en eltűntek. Az áradások már most több mint egymillió embert érintenek, és még távol az eső vége, a következő napokban további nagy felhőszakadások várhatók.

Az esőzések miatt a Brahmaputra folyó is átszakította gátjait, 1800 falut elárasztva India északkeleti tagállamában, Asszamban. "Legalább tízen fulladtak meg az elmúlt három napban" - írta egy közleményében a helyi kormányzat. Tavaly a júniustól szeptemberig tartó monszun 1200 halálos áldozatot követelt.

Európában mindeközben inkább a száraz forróság jelent gondot - már ahol az van, és nem hűvös eső, mint nálunk. Szicíliában az MTI jelentése szerint bozóttűzzel küzdenek a hatóságok, ahol a veszélyes helyzet miatt egy üdülőhelyet is evakuálni kellett. Húsz magánházból, egy szállodából és két kempingből kellett kimenekíteni embereket a sziget keleti partvidékén.

A La Nuova Sardegna helyi lap "Pokol Szardinián" címmel jelent meg vasárnap. Az újság szerint mintegy 41 helyen van tűz a szigeten, és a szombati nap volt a nyári szezon legnehezebbike a tűzoltók számára.

Gianni Lampis, a régió környezetvédelmi minisztere szerint a tüzek gyújtogatás miatt keletkeztek. A politikus a Facebook közösségi oldalon bűnözőknek, gyáváknak és aljasoknak nevezte az elkövetőket. Hangoztatta, bíróság elé kell állítani a tetteseket, hogy megfizessenek az általuk okozott kárért és fenyegető veszélyért. (Via BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt