Árvizek Indiában és Nepálban, bozóttüzek Szardínián

Autósok és motorosok a főút helyén keletkezett folyóban a nepáli Banepában.Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Legalább 43-an vesztették életüket Nepálban, ahol hatalmas áradásokat hozott a monszun. A Himalayan Times jelentése szerint az árvizekben és földcsuszamlásokban még legalább 24-en eltűntek. Az áradások már most több mint egymillió embert érintenek, és még távol az eső vége, a következő napokban további nagy felhőszakadások várhatók.

Az esőzések miatt a Brahmaputra folyó is átszakította gátjait, 1800 falut elárasztva India északkeleti tagállamában, Asszamban. "Legalább tízen fulladtak meg az elmúlt három napban" - írta egy közleményében a helyi kormányzat. Tavaly a júniustól szeptemberig tartó monszun 1200 halálos áldozatot követelt.

Európában mindeközben inkább a száraz forróság jelent gondot - már ahol az van, és nem hűvös eső, mint nálunk. Szicíliában az MTI jelentése szerint bozóttűzzel küzdenek a hatóságok, ahol a veszélyes helyzet miatt egy üdülőhelyet is evakuálni kellett. Húsz magánházból, egy szállodából és két kempingből kellett kimenekíteni embereket a sziget keleti partvidékén.

A La Nuova Sardegna helyi lap "Pokol Szardinián" címmel jelent meg vasárnap. Az újság szerint mintegy 41 helyen van tűz a szigeten, és a szombati nap volt a nyári szezon legnehezebbike a tűzoltók számára.

Gianni Lampis, a régió környezetvédelmi minisztere szerint a tüzek gyújtogatás miatt keletkeztek. A politikus a Facebook közösségi oldalon bűnözőknek, gyáváknak és aljasoknak nevezte az elkövetőket. Hangoztatta, bíróság elé kell állítani a tetteseket, hogy megfizessenek az általuk okozott kárért és fenyegető veszélyért. (Via BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.