Orbán keresztényre mázolta idegenellenességét

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

"Európa megpróbálhat nem tudomást venni róla, vagy akár tagadhatja is harcát saját identitásával és keresztény gyökereivel, De ha így tesz, öngyilkosságot követ el" - magyarázta Shaun Walkernek, a Guardian budapesti tudósítójának Kiss-Rigó László szeged-csanádi pöspök Budapest felé vezetve. A püspök, mint Walker írja, egymagában testesíti Orbán Viktor két mániáját, a régóta tartó futballőrületét és az újonnan felvett keresztény lovagét. A püspök ugyanis pont a másodosztályú szegedi focicsapat vadonatúj, milliárdos stadionjának avatóját szervezni tartott Budapestre.

Walker szerint Orbán retorikájában az utóbbi időben vette át a nettó migránsozást a kereszténység védelmébe burkolt migránsozás. A kereszténységre való hivatkozás Orbán kritikusai szerint csak egy kód. "Ne legyen kétség felőle, hogy ezt úgy adják elő, hogy a "kereszténység" egyértelműen a "fehér konzervatív Európát" jelentse. Ez egy frázis csupán. Mondd azt, hogy "keresztény" és az mindent elmond arról, amit mondani akarsz" - értékelte Orbán nagy ügybuzgalmát Michael Ignatieff, a frissen Bécsbe kergetett CEU rektora.

Walker szerint Orbán ugyan már a kilencvenes években rátalált a vallásosságra, de az utóbbi időben szintet lépett. Nem telik el hónap anélkül, hogy keresztény vallási vezetőkkel találkozna. Ugyanakkor megfigyelései szerint kormánya intézkedései nem igazán keresztényiek. Példaként a legelesettebbek, a hajléktalanok ellen hozott rendszabályokat, illetve a menedékkérők konténerekbe zárását hozta fel.

Walker szerint ez a keresztény fordulat sokat javított Orbán megítélésén a Republikánus Párt keresztény szélsőjobboldalán. Emellett ezzel azt is elérte, hogy a jogállam lebontásán aggódó civileket afféle baloldali melegmozgalmárnak láttassa, akikkel kulturális ügyekben vannak nézeteltérések, értékelte Walkernek mindezt Scott Cullinane, aki 2018-ig a Fehér Ház Magyarország-albizottságának volt szakmai delegáltja.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.