2020-tól jóval kevesebb és drágább OKJ-tanfolyamot indít a kormány

2019 július 15., hétfő 10:21
184

Az Énpénzem.hu azt írja, 2020-tól a mostani 766-ról 200 alá csökkentenék az OKJ-képzésben szerezhető szakmák számát.

A Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakképesítéseket a jövőben két részre osztanák:

  1. az alapszakmák 5 éves technikumban, 3 éves szakképző iskolában és iskolarendszerű felnőttoktatásban 1,5-3 év alatt lennének megszerezhetők,
  2. a rövidebb idejűek specializációként ráépülnének valamelyik alapszakmára, de ezeket csak felnőttképzésben lehetne megszerezni, vizsgázni meg független vizsgaközpontokban kellene.

Az új képzési jegyzék alapszakmái még nincsenek meghatározva, őszre készülnek el az új rendeletek, télen meg a képzések tartalma és a vizsgakövetelmények.

Munkások egy műhelyben 1973-ban. Illusztráció: Fekete Bálint/Fortepan

A képzések ára valószínűleg drágul, mert nagyon megnő a képzési idő, és kevesebb képző közül lehet majd választani. Márciusi adatok szerint 1581 felnőttképző van, ide tartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Az utóbbiak jogosultsága megmarad, de a tervezet szerint a piaci alapú cégek és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet. (Énpénzem.hu)

UPDATE 17:48A poszt megjelenése után az Innovációs és Technológiai Minisztérium e-mailben reagált fentiekre. Ezt írták:

„Ismert, hogy a kormány célja a teljes a foglalkoztatás, ehhez fontos, hogy munkaerőpiaci igényekhez igazodjon a felsőoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés is. Az OKJ-típusú képzéseknél nem a mennyiségi csökkentés a lényeg, hanem a képzés széles szakmai alapokra való helyezése és egyes képzések összehangolása. Mindemellett észszerűsíteni is kell a jegyzéket, ugyanis a magyarországi jegyzékben szereplő képzések száma többszöröse az uniós átlagnak.

A javaslatok kidolgozása folyamatban van, konkrét döntések még nem születtek.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt