Minden egyes illegális határátlépő megállítása 22 millió forintba kerül

A Népszava azt írja, naponta átlagosan 18 illegális határátlépőt állítottak meg tavaly, és a rendőrség honlapján szereplő migrációs adatok meg a határrendészeti feladatokra fordított összegek alapján több mint 22 millió forintba került egy-egy ember megállítása.

A rendőrség 2018-as költéseinek a negyede (146 milliárd forint) határvédelmi, határrendészeti feladatok ellátására ment el. Ezek nem csak a déli határszakaszra megy el, de főleg az ottani védelem ráfordításait jelentik.

A rendőrség szerint tavaly összesen 6432 embert fogtak el vagy fordítottak vissza illegális határátlépés miatt. Közülük 1691-en az ország területére sem léphettek, a többieket magyar területen, a határ közelében fogták el, majd kísérték vissza Szerbiába.

Ez sokkal kevesebb ember, mint amennyi 2017-ben volt, a legkevesebb illegális határátlépés vagy kísérlet 2018-ban nyáron történt, a legtöbb pedig az év első heteiben és utolsó két hónapjában. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai szerint a menedékkérők között elsősorban afgánok és irakiak voltak, hozzájuk képest jóval kevesebb szíriai, pakisztáni és irániak jött.

2018-ban 367 embernek adták meg a nemzetközi védelem valamilyen formáját, azaz ennyien érkezhettek Magyarországra menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként. (Népszava)