Durván drágul a disznóhús

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK a drágulást az afrikai sertéspestis elterjedésének következményeivel indokolta, ami Kínában és Európában jelentős károkat és kiesést okoz a sertéstermelőknek, és a felvásárlási árak jelentős emelkedését eredményezte.

A vágott sertések európai árszintje most kilogrammonként több mint 1,8 euró, egyes előrejelzések szerint a III. negyedévben elérheti a 2 euró/kg-ot. Magyarországon is 35 százalékkal nőtt az első fél évben a sertés felvásárlási ára, de a nagy-, illetve kiskereskedelmi ára nem követi ezt, a kiskereskedelem csak jelentősen késve, minimálisan emelte árait, a húskészítményeknél pedig gyakorlatilag nem történt elmozdulás.

A testület szerint az élelmiszeriparnak és az állattartóknak létfontosságú az önköltség-emelkedés érvényesíthetősége az árakban, de a fogyasztóknak alig lesz érezhető, éves szinten is csak pár ezer forintot jelent majd fejenként – közölte a NAK.

A sertéspestis távol-keleti elterjedése miatt átrendeződött a világ sertéspiaca, ami Magyarországon is gondot jelent. Az utóbbi hónapokban Kínában és a vele szomszédos országokban is erősen nőtt a kereslet az európai sertéshús iránt. Kínában a sertéspestis miatt a sertéshús-előállítás óvatos becslések szerint is 30-40 százalékkal csökken, ami a világ sertés-előállításának 15-20 százalékát jelenti. A kínai kereskedők Európából (főleg Németországból és Spanyolországból) és az USA-ból érkező szállítmányokkal igyekeznek kielégíteni a náluk megnövekedett keresletet.

Ez a felvásárlási árak komoly emelkedését hozta az irányadó külföldi piacokon és így Magyarországon is, ahol a hús felvásárlási és fogyasztói ára nem nőtt annyira, ahogy a növekvő bekerülési költségeket (élősertés, munkaerő, energia) fedezné. ha a tendencia nem változik, sok vágóhíd és a velük kapcsolatban álló termelői kör nehéz helyzetbe kerül.

Ennek elkerüléséért a NAK kezdeményezésére megbeszélést tartottak július 10-én Dunaharasztiban a magyar kiskereskedelmi áruházláncok, a vágóhidak, a sertéshús-feldolgozók és a tenyésztők képviselőinek részvételével. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.