Ilyen az a borzasztó pillanat, amikor a madár eltalálja a repülőgéped hajtóművét, majd hirtelen csönd lesz

baleset
2019 július 16., 07:04
comments 111

Olyan, aránylag ritka fajta videó következik most, amelyiknél a hangsáv fontosabb a képnél. 

link Forrás

Egy Boeing 737-300-as gépből nézünk kifelé a mexikói Puerto Vallarta repülőterén, felszállás közben, útban Mexico Citybe. Csakhogy alig szakadtunk el a talajtól, amikor egyszer csak furcsa hang hallatszik. Itt az első meglepetés azoknak, akik mellett még nem állt le repülőgépmotor: a turbinába repülő, majd ott széttrancsírozódó madarak hangja tök olyan, mintha egy udvarias Thor a repülő tetején kopogtatna a kalapácsával. A motor innentől pár másodperc alatt megáll, hogy a másik hajtómű zúgása még jobban kiemelje, mennyivel csendesebb és ijesztőbb lett minden. Az egész jelenet nélkülözi a drámaiságot, mondhatni meghökkentően szimpla és hétköznapi, azt kivéve, hogy az érintetteket a jeges borzongás rázhatta ki közben.

A járat egyébként gond nélkül visszafordult és szállt le Puerto Vallartában.

A repülőmotorokat úgy tervezik, hogy egy madár beszippantását még kibírják, de csapatokkal azért nem boldogulnak. A korszerű repülőknek nem jelent gondot egy motorral leszállni, ezért a madarak okozta tragédiák ritkák. A legújabb kor leghíresebb madaras-repülős esete 2009-ben történt New Yorkban, amikor a US Airways LaGurdiáról felszálló 549-es járatának mindkét motorját tönkretette egy lúdcsapat, Chesley Sullenberger kapitány pedig jobb híján a Hudson folyóra tette le a gépét, megmentve mind a 155 embert a fedélzeten.

(via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.