Két év után megváltoztatták a 13 Reasons Why első évadának a végét

A Netflix két év után kivágott egy 3 perces jelenetet a 13 Reasons Why első évadának végéből, amin az látható, ahogy a főszereplő lány látványosan felvágja az ereit a kádban, és meghal. Ez a részlet már nem látható a sorozatban. Pedig a rész elején még ki is írták, hogy fiatalabbak és érzékenyebbek ne nézzék, mert felkavaró képsorok következnek.

Katherine Langford, mint NimueFotó: Youtube

A készítők korábban épp azt mondták, hogy azért csinálták ilyen látványosra és fájdalmasra az öngyilkosságról szóló jelenetet, nehogy szépnek vagy romantikusnak tűnjön az ilyesmi, és lehetőleg vegyék el a kedvét tőle azoknak, akik esetleg ilyesmin gondolkodnának.

A csatorna – ami most a nyáron érkező harmadik évadot készíti elő – azért szánta el magát a lépésre, mert több panasz érkezett orvosi szervezetektől az öngyilkosság bemutatása miatt, és tanulmányokkal hivatkoztak arra, hogy a premier után nőtt az öngyilkosok aránya a fiatalok körében. A Netflix nem akarta kockáztatni, hogy az egész sorozatot le kelljen fújni egy esetleges botrány miatt, ezért az utólagos vágás mellett döntött.

A sorozat Jay Asher könyvén alapul, és miután két éve egy coloradói iskolában hét diák is végzett magával, a szerző könyveit kitiltották az iskolai könyvtárból, ami miatt elindult a vita a cenzúráról. Nem volt bizonyíték arra, hogy a könyveknek vagy a sorozatnak bármi közük lett volna az öngyilkosságokhoz. (Hollywood Reporter, Deadline)