Rekordmeleget mértek a Föld legészakibb lakott helyén

külföld
2019 július 16., 18:55

Rekordmeleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap Alertben, a Föld legészakibb lakott helyén. Alert 900 kilométerre van az Északi-sarktól, ezen a mérőállomáson ez abszolút rekord - közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.

Ez is példája annak a több száz rekordhőmérsékletnek, amit a globális felmelegedés okoz - mondta Armel Castellan, a kanadai környezetvédelmi tárca meteorológusa az AFP francai hírügynökségnek.

A 82. szélességi körön létrehozott állandó katonai támaszpont, Alert - ami többek között az orosz kommunikáció figyelésével foglalkozik - 1950 óta meteorológiai állomásként is szolgál. 

Július 14-én 21 Celsius-fokot mértek, július 15-én 20 Celsius-fokot. „Ez abszolút rekord, soha nem tapasztaltunk ilyet” - tette hozzá Castellan.

A korábbi rekordot, 20 Celsius-fokot 1956. július 8-án mérték, 2012 óta azonban több nyári napon is mértek 19 és 20 Celsius-fokot. A júliusi átlaghőmérséklet Alertben 3,4 Celsius-fok.  

A mostani meleget egy Grönland fölött elhúzódó magas nyomású léghullám okozza, ami kivételes jelenség a térségében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.