A csimpánzok is jobban szeretnek együtt mozizni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hasonló kötődés és közelség alakul ki a közösen filmet néző csimpánzok, mint az emberek között, erre egy új kutatás során jöttek rá amerikai tudósok. 

 A kísérlet során csimpánzpárokat próbáltak rávenni, hogy legalább egy ideig közösen nézzenek filmeket, és azt tapasztalták, ilyenkor az állatok közelebb kerülnek egymáshoz. Korábban azt feltételezték, ilyesmi csak emberek között alakulhat ki. A kutatók szerint ez azt mutatja, mély evolúciós gyökerei vannak annak, hogy az, hogy ha együtt nézünk valamit, akkor az több érzelmet vált ki belőlünk. Ugyanakkor kérdéseket is felvet az eredmény: vajon mit veszítünk akkor, amikor nem osztjuk meg ezeket az élményeinket. Vajon milyen pszichológiai hatása van annak, ha a család, ahelyett, hogy együtt néznék a tévét, elvonulnak, és külön-külön használják a telefonjukat vagy iPadjüket akár filmnézésre, akár arra, hogy a közösségi médián lógjanak? „A tapasztalatok gazdagabbak, ha közösen nézik” - mondta a kutatás egyik szerzője, Wouter Wolf, a Duke Egyetem pszichológia- és idegtudomány-professzora.

A kísérlet során összesen 45 emberszabásút, főleg csimpánzokat és bonobókat vizsgáltak,.

A csimpánzok egyébként szívesebben néznek olyan videókat, melyeknek szintén emberszabásúak a szereplői, és a kutatók megfigyelték, hogy ha a videón egy csimpánzcsaládot mutattak, akik épp egy fiatal csimpánzzal játszottak, megváltozott a viselkedésük.

(BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.