A csimpánzok is jobban szeretnek együtt mozizni

ÁLLAT
2019 július 17., 07:39
comments 39

Hasonló kötődés és közelség alakul ki a közösen filmet néző csimpánzok, mint az emberek között, erre egy új kutatás során jöttek rá amerikai tudósok. 

 A kísérlet során csimpánzpárokat próbáltak rávenni, hogy legalább egy ideig közösen nézzenek filmeket, és azt tapasztalták, ilyenkor az állatok közelebb kerülnek egymáshoz. Korábban azt feltételezték, ilyesmi csak emberek között alakulhat ki. A kutatók szerint ez azt mutatja, mély evolúciós gyökerei vannak annak, hogy az, hogy ha együtt nézünk valamit, akkor az több érzelmet vált ki belőlünk. Ugyanakkor kérdéseket is felvet az eredmény: vajon mit veszítünk akkor, amikor nem osztjuk meg ezeket az élményeinket. Vajon milyen pszichológiai hatása van annak, ha a család, ahelyett, hogy együtt néznék a tévét, elvonulnak, és külön-külön használják a telefonjukat vagy iPadjüket akár filmnézésre, akár arra, hogy a közösségi médián lógjanak? „A tapasztalatok gazdagabbak, ha közösen nézik” - mondta a kutatás egyik szerzője, Wouter Wolf, a Duke Egyetem pszichológia- és idegtudomány-professzora.

A kísérlet során összesen 45 emberszabásút, főleg csimpánzokat és bonobókat vizsgáltak,.

A csimpánzok egyébként szívesebben néznek olyan videókat, melyeknek szintén emberszabásúak a szereplői, és a kutatók megfigyelték, hogy ha a videón egy csimpánzcsaládot mutattak, akik épp egy fiatal csimpánzzal játszottak, megváltozott a viselkedésük.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.