Több millió állampolgár adatait lopták el hackerek a bolgár adóhivataltól

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Több millió bolgár állampolgár személyes adatai kerülhettek illetéktelen kézbe, miután hacker-támadás érte a bolgár vámhatóság informatikai rendszerét. Bulgáriának 7 millió lakosa van. 

Az első szakértői becslések szerint a lakosság túlnyomó része valamilyen formában áldozata az adatlopásoknak. A rendőrség letartóztatott egy 20 éves férfit, akit az elkövetéssel gyanúsítanak. 

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Vlagyiszlav Goranov töredelmes bocsánatkérések közepette szólalt fel a parlamentben. Azt ígérte, hogy felelősségre vonják és megbüntetik az elkövetőket. 

A bolgár tudományakadémia egyik informatikus professzora, Veszelin Boncsev szerint nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag minden bolgár állampolgárnak valamilyen személyes adatához hozzáférhettek a támadók. 

Hétfőn több bolgár lap szerkesztőségébe is eljutott egy levél, amit az állítólagos támadó címzett. A levél a kormány kibervédelmi gyakorlatának kritikája mellett egy ajánlatot is tartalmazott az adatokhoz való hozzáféréshez. 

A levél írója szerint több mint 5 millió ember személyes adatai mellett üzleti vállalkozások információihoz is hozzájutottak. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.