Több millió állampolgár adatait lopták el hackerek a bolgár adóhivataltól

Több millió bolgár állampolgár személyes adatai kerülhettek illetéktelen kézbe, miután hacker-támadás érte a bolgár vámhatóság informatikai rendszerét. Bulgáriának 7 millió lakosa van. 

Az első szakértői becslések szerint a lakosság túlnyomó része valamilyen formában áldozata az adatlopásoknak. A rendőrség letartóztatott egy 20 éves férfit, akit az elkövetéssel gyanúsítanak. 

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Vlagyiszlav Goranov töredelmes bocsánatkérések közepette szólalt fel a parlamentben. Azt ígérte, hogy felelősségre vonják és megbüntetik az elkövetőket. 

A bolgár tudományakadémia egyik informatikus professzora, Veszelin Boncsev szerint nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag minden bolgár állampolgárnak valamilyen személyes adatához hozzáférhettek a támadók. 

Hétfőn több bolgár lap szerkesztőségébe is eljutott egy levél, amit az állítólagos támadó címzett. A levél a kormány kibervédelmi gyakorlatának kritikája mellett egy ajánlatot is tartalmazott az adatokhoz való hozzáféréshez. 

A levél írója szerint több mint 5 millió ember személyes adatai mellett üzleti vállalkozások információihoz is hozzájutottak. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.