Több millió állampolgár adatait lopták el hackerek a bolgár adóhivataltól

külföld
2019 július 17., 10:11
comments 36

Több millió bolgár állampolgár személyes adatai kerülhettek illetéktelen kézbe, miután hacker-támadás érte a bolgár vámhatóság informatikai rendszerét. Bulgáriának 7 millió lakosa van. 

Az első szakértői becslések szerint a lakosság túlnyomó része valamilyen formában áldozata az adatlopásoknak. A rendőrség letartóztatott egy 20 éves férfit, akit az elkövetéssel gyanúsítanak. 

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy Vlagyiszlav Goranov töredelmes bocsánatkérések közepette szólalt fel a parlamentben. Azt ígérte, hogy felelősségre vonják és megbüntetik az elkövetőket. 

A bolgár tudományakadémia egyik informatikus professzora, Veszelin Boncsev szerint nem túlzás azt állítani, hogy gyakorlatilag minden bolgár állampolgárnak valamilyen személyes adatához hozzáférhettek a támadók. 

Hétfőn több bolgár lap szerkesztőségébe is eljutott egy levél, amit az állítólagos támadó címzett. A levél a kormány kibervédelmi gyakorlatának kritikája mellett egy ajánlatot is tartalmazott az adatokhoz való hozzáféréshez. 

A levél írója szerint több mint 5 millió ember személyes adatai mellett üzleti vállalkozások információihoz is hozzájutottak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.