17 ezer kínai gyerek kapott mozgáskövető okosórát

külföld
2019 július 18., 17:37
comments 85

Guangzhou város hatvan általános iskolájának 17 ezer diákját lepték meg a múlt héten egy új okosórával: az órába épített chipnek köszönhetően valós időben 10 méteres pontossággal lehet látni, hogy hol vannak a gyerekek, írja a MIT Tech Review

Ezt elvileg a szülők követhetik nyomon a távolból, okostelefonjuk segítségévével.A rendszer fejlesztői azt ígérik, hogy így bármikor hívhatják a hatóságokat, ha bajt érzékelnek. 

A helyi önkormányzat elmondása szerint a kezdeményezés célja, hogy a szülők nagyobb biztonságban tudhassák a gyerekeiket. A 17 ezer kiosztott órából eddig 8 ezret aktiváltak. A projekt kitalálói úgy tervezik, hogy hamarosan további 30 ezer órát is kiosztanak, a város idős lakói számára. 

A karórák technológiáját a BeiDou gyártja, ők felelősek azért a navigációs rendszerért, amely Kínában a GPS megfelelője. A fejlesztésről beszámoló helyi hírekből azt lehetett kiolvasni a sorok közül, hogy a terv, hogy ennél sokkal több karórát osszanak majd szét az országban, és a Guangzhou-i kezdeményezés egy amolyan kísérleti indulásként értelmezhető. 

Kínában az elmúlt években hatalmas erőkkel kezdett kiépülni egy megfigyelő diktatúra. Nemcsak a koncentrációs táborokba zárt ujgurok tapasztalhatták ezt meg, de lehet tudni arról is, hogy Kínában komoly kísérletek zajlanak az állampolgárok viselkedése és gondolkodása alapján történő, algoritmus szabályozta osztályozására is. Melyek ugyan egyelőre gyerekcipőben járnak, de elég sötét jövőt vetítenek előre

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.