A túl alacsony társadalmi pontszámuk miatt 23 millió alkalommal tagadták meg emberektől tavaly, hogy utazzanak Kínában

Több 444 videó?
Szeretném

Az AP hírügynökség jutott hozzá egy kínai kormányzati jelentéshez, mely szerint 2018-ban összesen 23 millió alkalommal tagadták meg az országban emberektől, hogy vonatra vagy repülőre jegyet vegyenek. A visszautasítás oka az volt, hogy a jegyet vásárolni akarók túl alacsony társadalmi pontszámmal rendelkeztek. 

A dokumentum szerint összesen 17,5 millió alkalommal utasítottak vissza embereket, akik repülőjegyet vásároltak volna, és 5,5 millió alkalommal pedig gyorsvasútra történő jegyvásárlást akadályoztak meg. Ezek az emberek a kínai állam szerint korábban nem megfelelően viselkedtek, ezért érte őket a büntetés. 

Arról, hogy Kínában hogyan épül egy digitális alapú totális megfigyelőállam, több cikkben foglalkoztunk már, tavaly szeptemberben pedig egy rémületes videóriport is megmutatta, hol tart a rendszer kiépítése. Azt is látni, hogy a módszer alkalmazása egyre inkább terjed, 2017-ben még csak 6,15 millió utazást tiltottak meg. 

A kínai állam szerint a pontrendszertől csak annak kell tartania, aki vétkezett, és a cél a helyes társadalmi viselkedés kiváltása, a rendszer kritikusai szerint viszont a pontrendszer algoritmusa alkalmas lehet a politikailag másképp gondolkodók és az állampárttal szemben állók büntetésére is. 

A hivatalos narrativa szerint mindenesetre a pontok alakulását olyan tényezők befolyásolják, mint az adófizetés, mások becsapása, hamis hirdetések feladása vagy ha olyan székre ülünk a vonaton, ami nem a mi nevünkre szólt. A rendszer a helyi beszámolók szerint egyelőre még sok szempontból kezdetleges, de gyors tempóval épül, és a cél az, hogy 2020-ra minden kínai állampolgárnak legyen egy értékelése, melyben a viselkedését összekötik a különféle biometrikus adataival.(via Verge)