Rémületes videóriport mutatja be, hol tart a totális megfigyelőállam kiépülése Kínában

külföld
2018 szeptember 20., 17:01
comments 383

Kína egyre közelebb van ahhoz, hogy létrehozzon egy totális megfigyelőállamot - erről korábban több részletes cikket is írtunk.

Az ausztrál ABC Foreign Correspondent című műsora most egy videóriportot is készített a témában, és kínaiak konkrét történetén keresztül mutatja be, hol tart ez a technológia, és milyen hatással van emberek életére.

link Forrás

A rendszer lényege, hogy az ország mind az 1,4 milliárd lakójának elkészül egy személyes adatlapja, rajta meghatározott számú kreditponttal. Akik a lista élén vannak, azoknak könnyű lesz az élete: olcsó hitelhez, jó munkahelyekhez jutnak, gyermekeik pedig jó oktatást kaphatnak. Akiknek viszont lecsökkennek a pontjaik, azoknak súlyosan korlátozzák az életét: még mozogni sem tudnak szabadon, és sok mindenhez nem jutnak hozzá, amihez a rendes állampolgárok igen. Első hallásra persze ez nem tűnik nagy különbségnek a világ legtöbb részén egyébként is működő gyakorlattól, itt viszont a társadalmi státuszt egyre inkább a világ legfejlettebb megfigyelőrendszere, és a mesterséges intelligencia határozza majd meg

Hogy miből állnak majd a pontszámok? Szinte minden benne lesz, ami egy polgárról tudni kell: az olyan hagyományos, hivatalos információk mellett, mint az oktatási, orvosi és pénzügyi adatok, beleszámít majd a komplett online tevékenység, és egyébként is az ember szinte minden lépése,

erről az országba telepített 200 millió kamera gondoskodik.

A kamerák mellett az arcfelismerő rendszerek és a testscannerek gyakorlatilag folyamatos megfigyelést tesznek lehetővé.

A rendszer még nincs teljesen kész, most még különböző városokban különböző szinten áll, de vezető kínai techcégek dolgoznak már az összehangolásán, és azon, hogy állami irányítás alá kerüljön - a párt igérete szerinte 2020-ra készen is lesz .

Az ABC videóriportjának egyik szereplője a 36 éves Dandan Fan marketingszakember, jómódú, modern kínai nagyvárosi nő - a rendszer egyik nyertese. A lehetséges 800-ból most 778 pontja van, ezzel a legjobb szolgáltatásokhoz jut hozzá.

photo_camera Dandan Fan 

Dandan azt mondja, nem tökéletes a rendszer, de szerinte ez a legjobb módja egy ilyen nagy és komplex társadalom irányításának. „Ha a kormány az ország minden részét megfigyeli, akkor biztonságban érzem magam”, mondja.

A kreditpontszámot viszont nemcsak a saját, hanem az ismerősök tevékenysége is befolyásolhatja. Ha valakinek a legjobb barátja, vagy az apja mond valami rosszat a kormányról, az illető maga is pontokat veszíthet. És az is számít, kivel köti össze egy ember az életét. Dandan ebből a szempontból is jól választott: férje az igazságügyminisztériumban dolgozik, valószínűleg még magasabb pontszámmal.

photo_camera Élőben is változhat a pontszám

Ez a pontszám a tervek szerint akár élőben, azonnal is változhat attól függően, hogy mit csinál egy polgár. Ha például egy közértben túl sok alkoholt vesz, pontokat veszíthet, de ha pelenkát, akkor megbízhatónak tűnik, és nyerhet is pár pontot. Ez is olyan funkció, ami most még nem működik teljesen.

Tízmillió ember viszont már most is van Kínában, akiket már meg is büntettek. A riportban Liu Hu újságírót mutatják be Csungking városban, aki a Kommunista Párt korrupciós ügyeit leplezte le, és sorozatgyilkossági ügyeket is megoldott. Azt mondja, az állam ellenségnek kezeli.

Egy 2015-ös cikkében zsarolással vádolt meg egy tisztviselőt, aki rágalmazási pert indított ellene, és nyert. Pénzbüntetést kellett fizetnie, és bocsánatot kérnie, amikor viszont újabb büntetéseket szabtak ki rá, megtagadta. 

photo_camera Jogilag korlátozott hozzáférés

A 42 éves férfi ezért feketelistára került - a riportban meg is mutatja például azt, hogy amikor jegyet akar venni gyorsvasútra, azt az üzenetet kapja, jogilag korlátozva van a hozzáférése. Nem vehet repülőjegyet sem, és a közösségi médiához sem fér hozzá, ahol korábban a történeteit publikálta. A Wechaten és a Weibón összesen kétmillió követője volt a tiltás előtt.

Próbált a hatóságokhoz fordulni, de nem kapott választ. Most a világot akarja figyelmeztetni a kreditrendszer veszélyeire - szerinte a kínaiak nagy része meg nem érti, mivel jár majd a totális digitális diktatúra.

A riportban elmennek Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Kasgar városba is - ez Kína legnagyobb tartománya, egyben legzártabb része. Itt élnek a muszlim ujguruk, itt a legszorosabb az ellenőrzés az országban, forgatni is csak szigorú korlátozások mellett lehetett.

photo_camera Kamerák Kasgar utcáin

Itt már nincs is pontrendszer, egyszerűen három kategóriába sorolják az embereket: megbízható, átlagos vagy megbízhatatlan. Az elsőbe a han kínaiak kerülnek, ujguroknál alapból az átlagosnál kezdődik a minősítés, ami utazási- és vallásgyakorlási korlátozásokkal jár. Akikkel pedig baj van, és átkerülnek a megbízhatatlan kategóriának, azok „átnevelő táborba” kerülnek - az ENSZ szerint több százezren lehetnek ilyenek.

Ahogy a riport fogalmaz: ami Kínában történik, az valószínűleg a valaha volt legnagyobb társadalommérnöki projekt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.