Netanjáhú lett Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

A hivatalban töltött 4867 napjával (több mint 13 év) mostantól Benjámín Netanjáhú a leghosszabb ideje kormányzó izraeli miniszterelnökké vált. Ezzel sikerült megdöntenie az állam első vezetőjének, David Ben-Gurionnak a rekordját.

A most 69 éves politikus főleg azzal az ígérettel tudott választásokat nyerni, hogy biztonságossá és sikeressé teszi Izraelt, miközben a palesztinokat igyekezte háttérbe szorítani. Ugyanakkor a politikai túléléshez szeptember közepén nyernie kellene az előrehozott választásokon, miután május végéig sem sikerült kormányt alakítania, feloszlatta magát a parlament.

Benjámín NetanjáhúFotó: ODED BALILTY/AFP

A koalíciós kormányt azért nem sikerült megalakítani, mert Avigdor Liberman, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a kneszet változatlan szöveggel fogadja el az első olvasatban már régebben megszavazott bevonulási törvényt, ami  a Tórát olvasó ultraortodox zsidókat is kötelezte volna arra, hogy belépjenek a seregbe.  Azonban ezt a vallásos pártok egységesen elutasították. 

Ezen kívül még három függőben lévő korrupciós ügyben is tisztáznia kellene magát.

  • Az egyik vádpont szerint szívességekért cserébe külföldi milliárdosoktól fogadott el ajándékokat (szivarokat és pezsgőket).
  • Egy másik ügyben a vád szerint Netanjáhú felajánlotta az egyik legnagyobb izraeli lapnak, hogy csökkenti a versenytársuk példányszámát, ha pozitívabban írnak róla. 
  • A harmadik ügyben pedig azzal vádolják, hogy kedvezményeket ajánlott a Bezeq nevű izraeli internetszolgáltatónak, ha rá nézve kedvezőbb híreket jelentetnek meg az oldalukon. 

Ráadásul az első meghallgatást pont pár héttel a választások előtt tartják, így garantáltan erről fog szólni a kampány.  (Guardian)