A portugál rendőrség őrizetbe vett egy 55 éves férfit, akit az erdőtűz okozásával gyanúsítanak

Tűzoltó repülő a Relvánál, Portugália középső részénFotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta az ország középső részén, Castelo Branco környékén második napja tomboló erdőtüzeket - írja nemzetközi hírügynökségekre, köztük a Reutersre és az AP-re hivatkozva az MTI. 

A hatóságok annyit közöltek csak, hogy a gyanúsított tüzet rakott a fenyőerdőben, és a tűzvész okozásával  emberéleteket, otthonokat és erdős területeket tett ki veszélynek.

A portugál belügyminiszter kérésére a rendőrség vasárnap reggel indított nyomozást a szombat délután kitört tűzvész miatt. Eduardo Cabrita azt nyilatkozta, furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.

Szombat délután keletkezett három tűzgóc a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében. A tűzoltóknak két helyen sikerült megfékezniük lángokat, de a harmadikon - Vila de Rei közelében - egyelőre csak a lángoló terület hatvan százalékát tudták eloltani. Az erdőtűz délnyugat felé, Santarém irányában terjed. Egy falut részben ki kellett üríteni. 

A lángok oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt, de nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. Az erdőtűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba.

Portugália erdős tájain nem ritkák az erdőtüzek. 2017 júniusában a mostani tűzgócoktól alig néhány kilométerre fekvő Perdogao Grande melletti erdőztűzben 64-en haltak meg, és 250-en sérültek meg. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.