A portugál rendőrség őrizetbe vett egy 55 éves férfit, akit az erdőtűz okozásával gyanúsítanak

katasztrófa
2019 július 21., 15:31
comments 38
Tűzoltó repülő a Relvánál, Portugália középső részén
photo_camera Tűzoltó repülő a Relvánál, Portugália középső részén Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta az ország középső részén, Castelo Branco környékén második napja tomboló erdőtüzeket - írja nemzetközi hírügynökségekre, köztük a Reutersre és az AP-re hivatkozva az MTI. 

A hatóságok annyit közöltek csak, hogy a gyanúsított tüzet rakott a fenyőerdőben, és a tűzvész okozásával  emberéleteket, otthonokat és erdős területeket tett ki veszélynek.

A portugál belügyminiszter kérésére a rendőrség vasárnap reggel indított nyomozást a szombat délután kitört tűzvész miatt. Eduardo Cabrita azt nyilatkozta, furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.

Szombat délután keletkezett három tűzgóc a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében. A tűzoltóknak két helyen sikerült megfékezniük lángokat, de a harmadikon - Vila de Rei közelében - egyelőre csak a lángoló terület hatvan százalékát tudták eloltani. Az erdőtűz délnyugat felé, Santarém irányában terjed. Egy falut részben ki kellett üríteni. 

A lángok oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt, de nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. Az erdőtűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba.

Portugália erdős tájain nem ritkák az erdőtüzek. 2017 júniusában a mostani tűzgócoktól alig néhány kilométerre fekvő Perdogao Grande melletti erdőztűzben 64-en haltak meg, és 250-en sérültek meg. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.