Shinzo Abe miniszterelnök pártja nyeri a japán választásokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A japán közszolgálati média és más helyi sajtóforrások szerint a vasárnapi felsőházi választás megerősítette posztján Shinzo Abe miniszterelnök pártját. Az exit pollok szerint Abe és a liberális demokraták győzelme olyan jelentős, hogy akár alkotmányozó többséghez is juthatnak a képviseletben. 

Shinzo Abe, Japán miniszterelnökeFotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az NHK közszolgálati csatorna szerint a liberálisok kisebbségi koalíciós partnerükkel, a Komeitóval 64 helyre lesznek jók, és ezzel - ha meg tudnak állapodni valamely másik konzervatív vagy független párttal - kétharmados többségük is lehet a felsőházban. 

A választáson a 245 fős felsőház képviselőinek feléről született döntés. Japánban három évenként tartanak felsőházi választásokat. 164 helyre van szüksége Abének, hogy meglegyen a kétharmad, és beválthassa régi ígéretét, az alkotmányos revíziót, mielőtt lejár mandátuma 2021-ben. Ehhez a mostani választáson 85 helyet kell maga mögött tudnia, ebből a párt 64-et szállítani látszik, a többit kell a koalíciós partnereknek biztosítaniuk. Az alsóházban már megvan a szükséges többség, de a felsőház csak ma dől majd el. 

Abe 2012 óta ötödik választását nyeri meg a liberálisok élén. Általában stabil gazdaságpolitikáját és védelmi politikáját szokták emlegetni sikere okaiként.  

Kritikusai szerint viszont magasak a kereskedelmi adók, és a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan a folyamatosan öregedő japán társadalom számára. A legerősebb ellenzéki párt, az Alkotmányozó Demokraták és három másik liberális párt pedig amiatt is támadta Abét, mert pártja, noha nevében liberális, nem támogatja az LMBTQ közösségek, illetve a nemi és szexuális egyenlőség ügyeit. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.