Shinzo Abe miniszterelnök pártja nyeri a japán választásokat

A japán közszolgálati média és más helyi sajtóforrások szerint a vasárnapi felsőházi választás megerősítette posztján Shinzo Abe miniszterelnök pártját. Az exit pollok szerint Abe és a liberális demokraták győzelme olyan jelentős, hogy akár alkotmányozó többséghez is juthatnak a képviseletben. 

Shinzo Abe, Japán miniszterelnökeFotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az NHK közszolgálati csatorna szerint a liberálisok kisebbségi koalíciós partnerükkel, a Komeitóval 64 helyre lesznek jók, és ezzel - ha meg tudnak állapodni valamely másik konzervatív vagy független párttal - kétharmados többségük is lehet a felsőházban. 

A választáson a 245 fős felsőház képviselőinek feléről született döntés. Japánban három évenként tartanak felsőházi választásokat. 164 helyre van szüksége Abének, hogy meglegyen a kétharmad, és beválthassa régi ígéretét, az alkotmányos revíziót, mielőtt lejár mandátuma 2021-ben. Ehhez a mostani választáson 85 helyet kell maga mögött tudnia, ebből a párt 64-et szállítani látszik, a többit kell a koalíciós partnereknek biztosítaniuk. Az alsóházban már megvan a szükséges többség, de a felsőház csak ma dől majd el. 

Abe 2012 óta ötödik választását nyeri meg a liberálisok élén. Általában stabil gazdaságpolitikáját és védelmi politikáját szokták emlegetni sikere okaiként.  

Kritikusai szerint viszont magasak a kereskedelmi adók, és a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan a folyamatosan öregedő japán társadalom számára. A legerősebb ellenzéki párt, az Alkotmányozó Demokraták és három másik liberális párt pedig amiatt is támadta Abét, mert pártja, noha nevében liberális, nem támogatja az LMBTQ közösségek, illetve a nemi és szexuális egyenlőség ügyeit. (Politico)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.