Shinzo Abe miniszterelnök pártja nyeri a japán választásokat

külföld
2019 július 21., 13:56
comments 147

A japán közszolgálati média és más helyi sajtóforrások szerint a vasárnapi felsőházi választás megerősítette posztján Shinzo Abe miniszterelnök pártját. Az exit pollok szerint Abe és a liberális demokraták győzelme olyan jelentős, hogy akár alkotmányozó többséghez is juthatnak a képviseletben. 

Shinzo Abe, Japán miniszterelnöke
photo_camera Shinzo Abe, Japán miniszterelnöke Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az NHK közszolgálati csatorna szerint a liberálisok kisebbségi koalíciós partnerükkel, a Komeitóval 64 helyre lesznek jók, és ezzel - ha meg tudnak állapodni valamely másik konzervatív vagy független párttal - kétharmados többségük is lehet a felsőházban. 

A választáson a 245 fős felsőház képviselőinek feléről született döntés. Japánban három évenként tartanak felsőházi választásokat. 164 helyre van szüksége Abének, hogy meglegyen a kétharmad, és beválthassa régi ígéretét, az alkotmányos revíziót, mielőtt lejár mandátuma 2021-ben. Ehhez a mostani választáson 85 helyet kell maga mögött tudnia, ebből a párt 64-et szállítani látszik, a többit kell a koalíciós partnereknek biztosítaniuk. Az alsóházban már megvan a szükséges többség, de a felsőház csak ma dől majd el. 

Abe 2012 óta ötödik választását nyeri meg a liberálisok élén. Általában stabil gazdaságpolitikáját és védelmi politikáját szokták emlegetni sikere okaiként.  

Kritikusai szerint viszont magasak a kereskedelmi adók, és a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan a folyamatosan öregedő japán társadalom számára. A legerősebb ellenzéki párt, az Alkotmányozó Demokraták és három másik liberális párt pedig amiatt is támadta Abét, mert pártja, noha nevében liberális, nem támogatja az LMBTQ közösségek, illetve a nemi és szexuális egyenlőség ügyeit. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.