Egy kanadai transz nő emberi jogi bírósághoz fordult 16 kozmetikus ellen, mert nem voltak hajlandók legyantázni a heréjét

A kanadai Rex Murphy a National Postban arról írt, hogy amikor kitalálták, hogy minden embernek elidegeníthetetlen emberi jogai vannak, akkor valószínűleg inkább az olyan helyzetekre gondolhattak, mint amik Észak-Koreában vagy Kínában napjainkban folynak, nem pedig olyanokra, mint ami Brit Columbiában történt: egy transz nő 16 emberi jogi panasszal élt (egyébként főleg bevándorló) női kozmetikus ellen, akik különböző indokokkal (vallási érzékenység, biztonsági okok vagy csak személyes preferenciák miatt) visszautasították, hogy brazilgyantázzák, azaz csupaszra szőrtelenítsék az ügyfél heréit.

A cikk szerint ez egészen abszurd, és felteszi a kérdést, hogy tényleg arra akarunk-e valakit kényszeríteni, hogy az emberi jogok nevében akarata ellenére is mások heréjét és péniszét szőrtelenítse akkor is, ha nem akarja, vallási meggyőződésével ellentétes, vagy egyszerűen nem tudja, hogyan kell csinálni. Szerinte ezt a kérdést emberi jogként kezelni tiszteletlenség lenne például egy észak-koreai börtönből szabadult, megkínzott menekülttel szemben. (National Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.