Jogi védelmet szeretnének az argentin jaguároknak

2019 július 22., hétfő 8:25
50

Keresettel fordultak Argentína legfelsőbb bíróságához, és a beadvány szerzői azt kérték, hogy a bíróság biztosítson jogi védettséget az ország jaguárjainak, írja a Guardian

Az ország Gran Chaco-régiójában már mindössze 20 jaguár él szabadon. Egykor a nagymacskák az egész kontinensen otthonosan mozogtak, de számuk mára rendkívül visszaszorult. Argentínában gyakorlatilag a kihalás szélén állnak, elsősorban azért, mert élőhelyeiket folyamatosan számolták fel az emberek, hogy ott marhákat legeltessenek és szóját termesszenek.  

Fotó: Pierre Vernay/Biosphoto

Argentin nemzeti parkok tisztviselői szerint az országban már kevesebb mint 250 jaguár élhet, ebből húszan vannak az említett régióban, ahol az elmúlt 35 évben 12 millió hektárnyi erdőt számoltak fel. 

Pénteken a Greenpeace Argentína ügyvédei azzal érveltek, hogy a bíróságnak az egész faj jogi védettségét kéne kimondania. Mint indoklásukban fogalmaztak, ha a jogi státusz járhat például élettelen vállalatoknak, akkor miért ne járhatna nagyon is élő fajoknak. 

Argentínában van jogi precedens, amely megalapozta ezt a keresetet: 2016-ban a bíróság 'nem-emberi személynek' mondta ki a Buenos Aires-i állatkertben tartott 29 éves orangutánt, Szandrát. A Greenpeace most hasonló státuszt szeretne elérni a jaguárok számára. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy az argentin gazdaság nagyban függ a szójabab-termesztéstől, ez adja az ország exportjának 31 százalékát. És ugyan létezik egy erdészeti törvény, amely bizonyos erdős területeket védendőnek nyilvánított, sok helyen a tartományi vezetők illegális fakivágásokat is engedélyeznek, hogy még több termőterület állhasson rendelkezésre. 

Ehhez a témához sok szállal kapcsolódik egy korábbi cikkünk, Járjanak-e a folyóknak olyan jogok, mint az embereknek? címmel. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt