Kanadában helikopterrel kell az ívóhelyükre szállítani a lazacokat

Több ezer lazacot fognak helikopterekkel ívóhelyükre szállítani a kanadai Brit Columbia tartományban, mert földcsuszamlás elzárta útjukat a Fraser folyóban. Még júniusban észlelték, hogy a halak nem tudják megközelíteni ívóhelyüket, mert kövek torlaszolták el a Fraser folyó egy szakaszát. Mivel a lazac a kanadai őslakosok fontos élelemforrása, létfontosságú, hogy ívásra felúszhassanak a folyón.

Fotó: Jean-Pierre Sylvestre/Biosphoto

A szakemberek nem tudják, hogy hány hal útját zárták el a kövek, úgy saccolnak, alig 700 jutott keresztül az érintett területen. Jonathan Wilkinson halászati miniszter közölte, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik, hogy segíthessenek a halaknak.

A szakemberek jelenleg egy kisebb tavat alakítanak ki a kőomlás térségében, hogy felfogják a halakat, onnan átemelik őket 780-2700 literes tartályokba, amelyeket helikopterek fognak elvinni a folyó másik szakaszára.

Míg a halakat összegyűjtik, el is látják őket nyomkövetővel, hogy útjukat figyelni tudják. Megpróbálták ugyan a folyóba tornyosult nagyobb köveket elmozdítani, hogy a halak képesek legyenek átúszni az érintett szakaszon, ám ez az akció túl veszélyes volt az emberekre nézve. (BBC/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.