Korrupció vádjával tartóztatták le a pénzügyminisztert a távoli Kenyában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kenyai főügyész hétfőn jelentette be, hogy korrupció miatt vádat emeltek Henry Henry Rotich pénzügyminiszter és más tisztségviselők ellen két gátépítési projekttel kapcsolatban. Egyben elrendelte a miniszter és helyetteseinek letartóztatását.

Henry RotichFotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A rendőrségi nyomozás szerint  Henry Rotich az olasz  CMC Di Ravenna vállalat által felügyelt gátépítésnél élhetett vissza pénzekkel. Rotich márciusban egy nagy újsághirdetésben reklámozta, hogy semmi rosszat nem tett. Ugyanígy az olasz vállalat is tagadta a lopást.

Noordin Haji kenyai főügyész szerint visszaéltek a közpénzekkel, aminek az államadósságra is volt hatása. A Rift-völgybe tervezett Kimwarer és Arror gátak becsült költsége 65 milliárd shilling (629 millió dollár) volt, aminek közel harmadát előre kifizettek. (Reuters/Bloomberg)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.