Nagy embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, ahol 150 bevándorlót találtak egy nagyvállalat logójával álcázott kamionban

Kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, a bűnözők „ipari méretekben” fuvaroztak bevándorlókat nagyvállalatok logóival álcázott kamionokban – közölte a mexikói elnök.

Andrés Manuel López Obrador szerint a hatóságok élelmiszerek helyett összezsúfolva kb. 150 menedékkérőt találtak egy ismert áruházlánc emblémájával ellátott kamion utánfutójában. „A cég panaszt tett, mert hamis volt (az embléma), és migránsok fuvarozásának álcájául szolgált” – mondta.

Júniusban a mexikói hatóságok 5 teherautót állítottak meg összesen 925 migránssal, akik szinte kivétel nélkül közép-amerikai országok állampolgárai voltak. A kocsik némelyikének oldalát ismert cégek logói díszítették. Egyelőre nem világos, hogy a teherautók jelzései voltak hamisak, vagy a sofőrjeik illegális célra használták a járműveket a vállalatok tudta nélkül.

„A legnagyobb aggodalmunk, és amit végképp nem akarunk, hogy tragédia következhet be” – hangsúlyozta Obrador.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter szerint a júniusban lefoglalt teherautók egy közép-amerikai fuvarozási cég tulajdonában voltak. Mint mondta, a járművek rendelkeztek légkondicionálóval, de nem kapcsolták be, amikor az embereket csempészték.

Ebrard rávilágított, hogy a bűnözők komoly veszélynek tették ki a bevándorlókat. „Bezárják őket az utánfutókba, hogy átszeljék velük az egész országot. Órákig benntartják őket, akár meg is fulladhatnak” – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az újonnan létrehozott Nemzeti Gárdának köszönhetően 36 százalékkal sikerült csökkenteni az USA déli határa felé igyekvő illegális bevándorlók számát.

A mexikói hatóságok nap mint nap hírt adnak arról, hogy nagyszabású ellenőrzésekben bevándorlókat tartóztatnak le és toloncolnak ki. Mindezt a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatását célzó, Washingtonnal kötött egyezmény keretében teszik, aminek értelmében a mexikói rendfenntartó erők és a katonaság különböző egységeinek már közel 22 ezer tagja segíti a bevándorlási hivatal munkáját a határokon. Így kb. 15 ezer rendőrt és katonát küldött az USA-val közös határához, a déli határhoz irányított rendőrök és katonák száma pedig csaknem eléri a 7000-t. Ez utóbbi szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az USA-ba jutni. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.