Nagy embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, ahol 150 bevándorlót találtak egy nagyvállalat logójával álcázott kamionban

Kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, a bűnözők „ipari méretekben” fuvaroztak bevándorlókat nagyvállalatok logóival álcázott kamionokban – közölte a mexikói elnök.

Andrés Manuel López Obrador szerint a hatóságok élelmiszerek helyett összezsúfolva kb. 150 menedékkérőt találtak egy ismert áruházlánc emblémájával ellátott kamion utánfutójában. „A cég panaszt tett, mert hamis volt (az embléma), és migránsok fuvarozásának álcájául szolgált” – mondta.

Júniusban a mexikói hatóságok 5 teherautót állítottak meg összesen 925 migránssal, akik szinte kivétel nélkül közép-amerikai országok állampolgárai voltak. A kocsik némelyikének oldalát ismert cégek logói díszítették. Egyelőre nem világos, hogy a teherautók jelzései voltak hamisak, vagy a sofőrjeik illegális célra használták a járműveket a vállalatok tudta nélkül.

„A legnagyobb aggodalmunk, és amit végképp nem akarunk, hogy tragédia következhet be” – hangsúlyozta Obrador.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter szerint a júniusban lefoglalt teherautók egy közép-amerikai fuvarozási cég tulajdonában voltak. Mint mondta, a járművek rendelkeztek légkondicionálóval, de nem kapcsolták be, amikor az embereket csempészték.

Ebrard rávilágított, hogy a bűnözők komoly veszélynek tették ki a bevándorlókat. „Bezárják őket az utánfutókba, hogy átszeljék velük az egész országot. Órákig benntartják őket, akár meg is fulladhatnak” – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az újonnan létrehozott Nemzeti Gárdának köszönhetően 36 százalékkal sikerült csökkenteni az USA déli határa felé igyekvő illegális bevándorlók számát.

A mexikói hatóságok nap mint nap hírt adnak arról, hogy nagyszabású ellenőrzésekben bevándorlókat tartóztatnak le és toloncolnak ki. Mindezt a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatását célzó, Washingtonnal kötött egyezmény keretében teszik, aminek értelmében a mexikói rendfenntartó erők és a katonaság különböző egységeinek már közel 22 ezer tagja segíti a bevándorlási hivatal munkáját a határokon. Így kb. 15 ezer rendőrt és katonát küldött az USA-val közös határához, a déli határhoz irányított rendőrök és katonák száma pedig csaknem eléri a 7000-t. Ez utóbbi szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az USA-ba jutni. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.