Sikeresen Föld körüli pályára állították a Csandraján-2 indiai holdszondát

külföld
2019 július 22., 08:12
comments 105

Egy héttel indításának elhalasztása után, hétfőn sikeresen pályára állították a Csandraján-2 (Chandrayaan-2) indiai űrszondát fedélzetén egy Holdon landoló modullal - jelentette be az Indiai Űrkutatási Szervezet.

A hordozórakéta közép-európai idő szerint 11 óra 13 perckor indult a dél-indiai Madrásztól 80 kilométerre északra fekvő Szriharikóta űrközpontból.

A csandraján szanszkrit nyelven holdjárművet jelent, az lesz a feladata, hogy szeptembertől a Hold déli sarkán landolva a víz nyomai után kutasson, amelynek jelenlétét az előző indiai Hold-misszió, a Csandraján-1 már megerősítette. Ez lehet az első űrjármű, ami a Hold déli oldalán száll be. A misszió költségvetése 150 millió dollár lehetett.

A Csanraján-2 fellövését egy héttel ezelőtt elhalasztották technikai probléma miatt. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.