A pedagógusszakot kezdők kevesebb mint fele lesz csak tanár

oktatás
2019 július 24., 08:21
comments 84

Hiába jelentkeznek sokan a pedagógusszakokra, a hallgatók kevesebb mint fele jut el, hogy valóban tanítson. A pályakezdők viszont hamar lemorzsolódnak, harmadik egy év után otthagyja az osztálytermet, írja a Népszava. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő fordult adatigényléssel az EMMI-hez, a megküldött válasz szerint

  • a 2013/2014-es 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat tanárszakon, de csak 8 ezren szereztek közülük diplomát, végül csak 6 ezren váltak pályakezdő tanárrá.
  • a 2014/2015-es tanévben ennél is rosszabb az arány: az évfolyam 15 ezer beiratkozójából végül 5 ezren kezdtek tanítani.

Még aggasztóbb a lemorzsolódás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás szerint

számításaik szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.