A pedagógusszakot kezdők kevesebb mint fele lesz csak tanár

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hiába jelentkeznek sokan a pedagógusszakokra, a hallgatók kevesebb mint fele jut el, hogy valóban tanítson. A pályakezdők viszont hamar lemorzsolódnak, harmadik egy év után otthagyja az osztálytermet, írja a Népszava. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő fordult adatigényléssel az EMMI-hez, a megküldött válasz szerint 

  • a 2013/2014-es 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat tanárszakon, de csak 8 ezren szereztek közülük diplomát, végül csak 6 ezren váltak pályakezdő tanárrá.
  • a 2014/2015-es tanévben ennél is rosszabb az arány: az évfolyam 15 ezer beiratkozójából végül 5 ezren kezdtek tanítani. 

Még aggasztóbb a lemorzsolódás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás szerint 

számításaik szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.