A pedagógusszakot kezdők kevesebb mint fele lesz csak tanár

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Hiába jelentkeznek sokan a pedagógusszakokra, a hallgatók kevesebb mint fele jut el, hogy valóban tanítson. A pályakezdők viszont hamar lemorzsolódnak, harmadik egy év után otthagyja az osztálytermet, írja a Népszava. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő fordult adatigényléssel az EMMI-hez, a megküldött válasz szerint 

  • a 2013/2014-es 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat tanárszakon, de csak 8 ezren szereztek közülük diplomát, végül csak 6 ezren váltak pályakezdő tanárrá.
  • a 2014/2015-es tanévben ennél is rosszabb az arány: az évfolyam 15 ezer beiratkozójából végül 5 ezren kezdtek tanítani. 

Még aggasztóbb a lemorzsolódás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának elnöke, Szűcs Tamás szerint 

számításaik szerint a kezdő pedagógusok mintegy 30 százaléka egy év után, további 30 százalék öt év után elhagyja a pályát. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.