Az amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy újra végrehajtják a szövetségi bíróságok halálbüntetéseit

Ismét végrehajtják a szövetségi bíróságokon hozott halálbüntetéseket – jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter, aki utasítást adott öt, halálra ítélt bűnöző kivégzési dátumának kijelölésére. Ha az ítéleteket végrehajtják, 2003 óta először hajtanak majd végre szövetségi bíróságokon hozott halálos ítéleteket.

A kivégzésre várók között van egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagja, aki egy háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi.

„A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amit a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök” – közölte William Barr. Azt mondta, ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki, és a döntésével a minisztérium „tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat”.

Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Az elmúlt években – miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket – több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, de a tárca illetékes hivatala úgy döntött, hogy az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.