Az amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy újra végrehajtják a szövetségi bíróságok halálbüntetéseit

külföld
2019 július 25., 14:06
comments 88

Ismét végrehajtják a szövetségi bíróságokon hozott halálbüntetéseket – jelentette be William Barr amerikai igazságügyi miniszter, aki utasítást adott öt, halálra ítélt bűnöző kivégzési dátumának kijelölésére. Ha az ítéleteket végrehajtják, 2003 óta először hajtanak majd végre szövetségi bíróságokon hozott halálos ítéleteket.

A kivégzésre várók között van egy fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagja, aki egy háromtagú családot gyilkolt meg, egy nagyanyját halálra késelő férfi és egy 16 éves lányt megerőszakoló, majd meggyilkoló férfi.

„A kongresszus egyértelműen felhatalmazást adott a halálbüntetésre, amit a kongresszus mindkét házában megszavaztak a nép által választott törvényhozók, és aláírt az elnök” – közölte William Barr. Azt mondta, ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki, és a döntésével a minisztérium „tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat”.

William Barr
photo_camera Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Az elmúlt években – miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket – több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, de a tárca illetékes hivatala úgy döntött, hogy az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.