Svédország még egyszer megpróbálta elmagyarázni Trumpnak, mi az a független bíróság

A svéd kormány pénteken ismét visszautasította Donald Trump ellenük intézett kirohanásait. Az amerikai elnöknek azt fájt, hogy a svéd ügyészség annak ellenére is vádat emelt A$AP Rocky amerikai rapper ellen, hogy ő korábban a szabadon engedését követelte. A svéd kormány ismét azt mondta, hiába nyomasztják őket, náluk az igazságszolgáltatás független a politikai befolyástól. 

$AP RockyFotó: Jeff Schear/AFP

A$AP Rocky július 2-án helyezték előzetes letartóztatásba, mivel június 30-án a testőreivel a nyílt utcán vertek meg egy srácot, aki követte őket. Erről ráadásul videó is készült. A két másik rapper, akik vele voltak, Bladimir Cornielt és David Risperst szintén letartóztatták.  

A svéd rendőrség azzal indokolta az előzetes letartóztatást, hogy fennáll a szökés veszélye. Közben az interneten már petíció is indult a rapper szabadon engedéséért, amit már 600 ezren írtak alá, többek között Kim Kardashian és Justin Bieber is. Kim Kardashian és Kanye West pedig külön is lobbizott az elnöknél, hogy tegyen valamit az ügyben. 

Trump  a múlt héten felszólította Stefan Löfven svéd miniszterelnököt, hogy engedjék szabadon A$AP Rockyt, de ő csak az egyetlen értelmes választ tudta elmondani az amerikai elnöknek, miszerint Svédországban mindenki egyenlő a törvény előtt, a kormány pedig nem tud, és nem is fog befolyásolni semmilyen jogi ügyet.

Erre Trump kiakadt, és követelte a svéd kormánytól, hogy kezeljék tisztességesen az amerikaiakat. Majd hozzátette, hogy „mi nagyon sok mindent tettünk Svédországért, de úgy tűnik, ez nem működik fordítva. Svédországnak a saját igazi bűnözésével kellene koncentrálnia”. Trump azt is felajánlotta, hogy személyesen fizeti ki a rapper óvadékát, csak persze azt nem tudta, hogy Svédországban nem működik az óvadék intézménye.

A svéd kormány szóvivője pénteken megismételte, hogy nem fognak beavatkozni az ügyben, és ezt a miniszterelnök a Fehér Háznak is világossá tette. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó