Trump felhívta a svéd miniszterelnököt, hogy hagyja futni A$AP Rockyt, de csúnyán visszapattant

külföld
2019 július 21., 17:17
comments 430
Donald Trump az orlandói Amway Centerben 2019. június 18-án
photo_camera Donald Trump az orlandói Amway Centerben 2019. június 18-án Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Donald Trump amerikai elnök még pénteken megígérte, hogy segít kihozni a svéd rácsok mögül az amerikai rapper A$AP Rockyt, akit július 2-án helyezték előzetes letartóztatásba, miután június 30-án a testőreivel a nyílt utcán vertek meg egy srácot, aki követte őket. A két másik rappert, akik vele voltak, Bladimir Cornielt és David Risperst szintén letartóztatták.  

link Forrás

A$AP Rockyt július 25-ig mindenképp elzárva tartják, mert fennáll esetében a szökés veszélye. Utána dönt további sorsáról a bíróság. 

Időközben valóságos nemzeti ügy lett a történetből: az interneten petíció indult a rapper szabadon engedéséért, amit már 600 ezren írtak alá, többek között Kim Kardashian és Justin Bieber is. Kim Kardashian és Kanye West egyenesen az elnökhöz fordult az ügyben. Trump, akinek jól jöhetett az ügy az őt ért rassszista vádak miatt, pénteken azt tweetelte, hogy beszél svéd miniszterelnökkel, és elrendezi az ügyet:

link Forrás

Az amerikai elnök szombaton aztán elégedetten posztolt a telefonbeszélgetésről is. Azt írta, hogy megnyugtatták, hogy Rocky tisztes elbánásban részesül majd mint amerikai állampolgár. Biztosította Stefan Lövfent, hogy Rocky nem veszélyes elem, ő pedig személyesen intézi az óvadékot, ha arra van szükség, kapcsolatban maradnak a hivatalok, 48 órán belül újra beszélni fognak:  

link Forrás

A New York Times vasárnap már arról ír, hogy az ügyben megszólalt Stefan Löfven svéd kormányfő hivatala is. 

A miniszterelnök a sajtóreferense elmondása szerint udvariasan fogadta az amerikai kolléga hívását, 20 percig beszélgettek, barátságos hangulatban. Löfven elmondta Trumpnak, hogy Svédországban mindenki egyenlő a törvény előtt, a kormány pedig nem tud, és nem is fog befolyásolni semmilyen jogi ügyet. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.