40 ezer francia ügyfél számlainformációit kell kiadnia egy svájci banknak, komolyan felfordulhat az egész svájci bankrendszer

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A svájci fellebbviteli bíróság jóváhagyta azt a rendelkezést, mely alapján az UBS banknak több tízezer ügyfelének érzékeny adatait kell átadják a francia adóhatóságoknak. A Financial Times szerint komoly jelentőségű ítélet született, ami alapjaiban hathat majd ki a svájci bankrendszer működésére. 

A lausanne-i szövetségi bíróság tagjai 3 a 2 arányban döntöttek a svájci szövetségi adóhatóság javára. A hatóság még 2016-ban kérte a bankot az adatok átadására, hogy azokat megoszthassák francia kollégáikkal. 

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az UBS viszont ellenállt és bírósághoz fordult, első fokon pedig nyerni is tudtak. 

A döntés értelmében 40 ezer olyan, jellemzően jelentős vagyonnal rendelkező ügyfél adatai kerülnek most a francia adóhatóság birtokába, akik vagy francia állampolgárok, vagy pedig tartózkodási engedéllyel éltek ott. 

A bank szóvivője annyit közölt, hogy alaposan át fogják vizsgálni az írásos ítéletet, amely vélhetően amúgy csak egy héten belül születik meg. Azt azonban közölték, hogy bármiféle adategyeztetés csak a különleges alapelv figyelembe vételével történhet meg. 

Ez az alapelv volt az egyik sarokköve a Svájc és nemzetközi partnerei között 2017-ben megkötött adategyeztetési megállapodásnak, mely értelmében a külföldi hatóságok csak konkrét, előre meghatározott ügyekben használhatják az átadott adatokat, nem pedig általánosságban kutathatnak benne. 

A bíróság döntése szerint a francia kérés nem ilyen jellegű volt, a franciák ugyanis olyan információkat közöltek a svájci hatósággal, mely alapján fennáll a gyanú, hogy az érintett számlák mögött illegális tevékenységek lapulhatnak. A kikért számlák legalább felén például Franciaországban nem bevallott vagyonok vannak. 

Mint a Financial Times megjegyzi, a döntés vélhetően jelentős elkeseredést fog okozni a svájci magánbankárok és ügyfeleik körében. 

Az UBS vezetője, Sergio Ermotti már előre figyelmeztette a bíróságot a héten, hogy egy ilyen ítélet az egész svájci pénzügyi rendszerre hatással lehet. 

A francia hatóságok amúgy idén februárban már kiróttak egy 3,7 milliárd eurós büntetést az UBS-re, mivel szerintük a svájci bank francia állampolgárok adóelkerülését segítette. A bank nem értett egyet a vádakkal, és fellebbeztek. Most viszont, hogy még több információt kell átadniuk, elképzelhető, hogy további büntetésekre is számíthatnak. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.