40 ezer francia ügyfél számlainformációit kell kiadnia egy svájci banknak, komolyan felfordulhat az egész svájci bankrendszer

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A svájci fellebbviteli bíróság jóváhagyta azt a rendelkezést, mely alapján az UBS banknak több tízezer ügyfelének érzékeny adatait kell átadják a francia adóhatóságoknak. A Financial Times szerint komoly jelentőségű ítélet született, ami alapjaiban hathat majd ki a svájci bankrendszer működésére. 

A lausanne-i szövetségi bíróság tagjai 3 a 2 arányban döntöttek a svájci szövetségi adóhatóság javára. A hatóság még 2016-ban kérte a bankot az adatok átadására, hogy azokat megoszthassák francia kollégáikkal. 

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az UBS viszont ellenállt és bírósághoz fordult, első fokon pedig nyerni is tudtak. 

A döntés értelmében 40 ezer olyan, jellemzően jelentős vagyonnal rendelkező ügyfél adatai kerülnek most a francia adóhatóság birtokába, akik vagy francia állampolgárok, vagy pedig tartózkodási engedéllyel éltek ott. 

A bank szóvivője annyit közölt, hogy alaposan át fogják vizsgálni az írásos ítéletet, amely vélhetően amúgy csak egy héten belül születik meg. Azt azonban közölték, hogy bármiféle adategyeztetés csak a különleges alapelv figyelembe vételével történhet meg. 

Ez az alapelv volt az egyik sarokköve a Svájc és nemzetközi partnerei között 2017-ben megkötött adategyeztetési megállapodásnak, mely értelmében a külföldi hatóságok csak konkrét, előre meghatározott ügyekben használhatják az átadott adatokat, nem pedig általánosságban kutathatnak benne. 

A bíróság döntése szerint a francia kérés nem ilyen jellegű volt, a franciák ugyanis olyan információkat közöltek a svájci hatósággal, mely alapján fennáll a gyanú, hogy az érintett számlák mögött illegális tevékenységek lapulhatnak. A kikért számlák legalább felén például Franciaországban nem bevallott vagyonok vannak. 

Mint a Financial Times megjegyzi, a döntés vélhetően jelentős elkeseredést fog okozni a svájci magánbankárok és ügyfeleik körében. 

Az UBS vezetője, Sergio Ermotti már előre figyelmeztette a bíróságot a héten, hogy egy ilyen ítélet az egész svájci pénzügyi rendszerre hatással lehet. 

A francia hatóságok amúgy idén februárban már kiróttak egy 3,7 milliárd eurós büntetést az UBS-re, mivel szerintük a svájci bank francia állampolgárok adóelkerülését segítette. A bank nem értett egyet a vádakkal, és fellebbeztek. Most viszont, hogy még több információt kell átadniuk, elképzelhető, hogy további büntetésekre is számíthatnak. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.