Egy osztrák ezredes beszervezése miatt adtak ki elfogatóparancsot egy GRU-tisztre

külföld
2019 július 27., 06:34
comments 80

Letartóztatási parancsot adott ki az osztrák rendőrség egy orosz katonatiszt, Igor Jegorovics Zajcev ellen, aki a vádak szerint beszervezte azt az oszták ezredest, aki közel 30 éven át kémkedett aztán Moszkvának. 

A salzburgi rendőrség európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott a 65 éves Zajcev ellen. A Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) tagja lehetett a tartótisztje annak az osztrák katonatisztnek, aki évtizedeken át adott ki katonai információkat az osztrák hadseregről Oroszországnak, és akit tavaly tartóztattak le. 

A vádak szerint a most 70 éves ezredes az évek során több ezer eurót keresett az információk kiadásáért, és többek között az osztrák védelmi rendszerrel kapcsolatos belső információkat is megosztott az oroszokkal. 

Az osztrákok tavaly egy másik európai ország hírszerzésének hála tudták lekapcsolni az idős ezredest, aki a helyi sajtó beszámolói szerint rendkívül profi módon kémkedett, és egy időben az osztrák hadsereg irányítóközpontjában is dolgozott. 

Az ezredes letartóztatása után kezdetben együttműködött a rendőrséggel, de sajtóhírek szerint ahogy a nyomozók tárták fel az ügyet, egy idő után megszakította az együttműködését. Az ügy tavalyi kirobbantásakor diplomáciai konfliktusra is sor került Ausztria és Oroszország között, mindkét ország berendelte a másik ország nagykövetét. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.