Emléktáblát kap az első izlandi gleccser, ami a klímaváltozás miatt lett oda

Pár évvel ezelőtt veszítette el Izland az első gleccserét a klímaváltozás következtében. És a Rice Egyetem kutatói, izlandi szakértőkkel kiegészülve most arra készülnek, hogy egy táblát helyeznek ki az OK gleccser emléke előtt tisztelegve, írja a Gizmodo

A kutatók szerint ez lesz az első emléktábla, melyet egy gleccsernek állítanak, de ahogy a dolgok állnak a bolygón, közel sem biztos, hogy az utolsó. 

Fotó: Rice University

A gleccserek olyan hóból kialakult jégtömegek, melyek a Föld édesvíztartaléknak jelentős részét tárolják, a klímaváltozás következtében pedig az elmúlt évtizedben felgyorsultak a gleccserolvadási folyamatok, ami a tengerszintek megemelkedéséhez is vezet. Az OK gleccser volt az első Izlandon, amit felszámolt a melegedés, még 2014-ben. A jelenlegi modellek alapján Izland összes gleccsere odalehet 2200-ra. 

Az emléktábla augusztus 18-án fog kikerülni a gleccser egykori helyének közelébe. 

A táblán izlandiul és angolul lesz olvasható a felirat, hogy az Ok az első izlandi gleccser, amely elveszítette gleccserstátuszát és a következő 200 évben az összes gleccserrel hasonló történhet. Ez az emlékhely annak elismerése, hogy tudjuk, hogy ez történik, és tudjuk, mit kell megtenni.

A táblán a dátum mellett a 415ppm olvasható még, ami az idén májusi globális széndioxid-koncentráció volt a légkörben.

Az idei rendkívül forró nyár különösen erőteljesen sújtja a Föld északi féltekét, miközben a július minden jel szerint a valaha mért legforróbb hónap lesz a bolygón, Kanadától Alaszkán át Szibériáig és Grönlandig rendkívül szokatlan meleget mértek az elmúlt hónapokban.